Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

Estelle Nordenfalk: ”Back to basic, vad betyder det?”

SPG:s krönikör Estelle Nordenfalk, vd för Yogayama och föreläsare inom hälsa, om när det mänskliga och naturliga blir en kommersiell produkt.

Text: Estelle Nordenfalk - 4 juni 2018
Annons

En stor trend inom hälsa just nu är “Back to basic”. Det lilla, enkla och naturliga lyfts fram och människans default-läge blir det naturliga tillståndet.
Bra, det är viktigt att vi i allt brus omkring oss kan hitta tillbaka till vår kärna, vårt ursprung och det stabila inom oss. Det hjälper oss att förstå att vi inte behöver allt det vi tror att vi måste omge oss med.

När detta ska omvandlas till en kommersiell produkt blir det dock lite komiskt.

Jag sitter på ett föredrag där en av världens största spakedjor berättar om sina nya aktiviteter. En stor nyhet är The barefoot program. Jag lyssnar vidare och inser att det går ut på att man ska gå runt barfota.

Jag läser om produkten Forest retreat som äger rum i våra svenska skogar. Konceptet innefattar att du köper tid att tillbringa i skogen, där du kan ta ett dopp i sjön, äta matsäck under bar himmel och lyssna till djuren och ljuden i naturen.

Jag är på alla sätt för att vi människor söker oss till naturen och återupprättar den kontakten. På så sätt får vi uppleva hur kraftfullt och starkt den påverkar oss. Hur den lugnar, stillar och ger oss energi. Men finns det en risk i att vi skapar en ännu större distans till det basala när vi konceptualiserar fullständigt naturliga saker?

För mig är nämligen back to basic först och främst ett mindset där vi agerar och reagerar utan att filtrera det genom ett koncept. Det handlar om ett naturligt sätt att vara på. Att agera från vår instinkt som kommer från insidan.

Hur kommer ni tänka i sommar till exempel? Sparkar ni bara av er skorna en varm sommardag? Eller tänker ni "nu ska jag testa en Barefoot program-aktivitet”? Kanske tar ni en bild på era bara fötter och lägger upp med hashtaggen #barfotarules?

Vi bombarderas ständigt med uppmaningar om att se oss själva utifrån – men försök att ta en paus från det i sommar. Naturen är stark och stabil och kommer att hjälpa dig på traven.

Annons