ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Anders Melldén:

Apropå gårdsförsäljning – hur stor är egentligen en gård?

Anders Melldén
Anders Melldén
Publicerad

Debatten om gårdsförsäljning har återigen blossat upp. Detta efter att riksdagen härom året röstade ja till ett utskottsinitiativ för att tillåta alkoholproducenter i Sverige att sälja alkohol på tillverkningsplatsen. Ett undantag till detaljhandelsmonopolet alltså. Du och jag kan tycka vad vi vill om att Sverige har ett sådant monopol på alkohol – hade vi inte det skulle frågan om gårdsförsäljning kanske inte vara aktuell. Men när vi nu har det är det intressant att fundera över ordet ”gård” och hur stor en gård egentligen kan vara. Kanske kan den bestå av X antal hektar vete runt Åhus som går till gårdsproducerad vodka?

Idag poppar ständigt nya gårdsproducenter upp, och jag imponeras starkt av de svenska viner jag testar. Inte bara druvviner, utan även frukt- och bärviner och cider. De senaste åren har Sverige också blivit en stor bryggerination med massor av lokala bryggerier, och i var och varannan stad destilleras sprit till whisky, gin och annat.
Många hoppas därför på någon slags gårdsförsäljning av alkoholdrycker i Sverige inom en inte alltför lång framtid. Andra hoppas verkligen inte på det. Ytterligare andra, som till exempel Systembolaget, gör allt för att det inte ska bli så. Men nu sitter snart en ny politisk utredning som ska se på hur gårdsförsäljning skulle kunna gå till, utan att Systembolagets monopol hotas. Säkert funderar de, liksom jag, på vad en ”gård” i så fall innebär?

En vin- eller äppelgård som gör dryck från egna råvaror borde vara en gård. Men kan ett bryggeri vara det? Och måste i så fall råvarorna till ölet komma från gården? För om bryggeriet tillåts köpa malten till ölet någon annanstans ifrån, vad skiljer det i så fall från ett svenskt vineri som köper in sina druvor från utlandet? Sådana vinerier finns det idag flera stycken i Sverige.

Jag är i grunden för någon form av gårdsförsäljning, eftersom jag tror att det kan främja denna nya företagsamhet och ge en mer levande landsbygd med fler arbetstillfällen.

Kan ett destilleri vara en gård? Som något av de svenska whiskydestillerierna? Om de odlar sin egen malt och producerar allt från gården? Och i så fall, är Absolut Vodka en gård? Visserligen stor, men de gör ju sin sprit av lokalt odlat spannmål och vill gärna sälja sin vodka på det nya besökscentret, precis som deras kollegor gör i andra länder.

Jag är i grunden för någon form av gårdsförsäljning, eftersom jag tror att det kan främja denna nya företagsamhet och ge en mer levande landsbygd med fler arbetstillfällen. Små vinodlare världen över lever ofta på sin ”cellar door”-försäljning – det är ju ganska få förunnat att få in vinet på butikshyllan, eller att faktiskt ha en exportmarknad. Men någon cellar door får svenska vinproducenter inte ha som det ser ut nu.

Samtidigt är det lätt att enbart se på gårdsförsäljning som något gulligt där en besökare på en liten äppel- eller vingård får köpa en flaska exklusiv hantverksdryck med sig hem som souvenir. Självklart kommer andra, mer affärsdrivna, aktörer haka på när reglerna för gårdsförsäljning väl satts.

Därför blir det intressant att se hur dessa regler kan komma att se ut. Och hur stor en ”gård” kan vara.