Jan Johanssons söner för arvet vidare

Jens och Anders Johansson är egentligen rockmusiker, men har nu släppt albumet "Nordic blue", i sin pappa, jazzmusikern Jan Johanssons anda. Pressbild.
Jens och Anders Johansson är egentligen rockmusiker, men har nu släppt albumet "Nordic blue", i sin pappa, jazzmusikern Jan Johanssons anda. Pressbild. Foto: Heptagon/Playground Music

Det har gått 50 år sedan jazzmusikern Jan Johansson tragiskt omkom i en bilolycka. På albumet "Nordic blue" hedrar sönerna Anders och Jens Johansson faderns arv genom att tolka jul- och folkmusik på piano och kontrabas.

TT TT
Publicerad
Jan Johansson omkom i en trafikolycka i november 1968. 50 år efter hans död kommer sönerna Jens och Anders album "Nordic blue". Arkivbild.

Jan Johansson omkom i en trafikolycka i november 1968. 50 år efter hans död kommer sönerna Jens och Anders album "Nordic blue". Arkivbild.

Foto: TT
Annons

Den 9 november 1968 var jazzpianisten och kompositören Jan Johansson på väg till en spelning i Jönköping. På E4:an, vid Tureberg i Sollentuna krockade han med en flygbuss och omkom omedelbart. Efter sig lämnade han ett arv av såväl experimentell jazzmusik som oerhört populära jazzversioner av svensk folkmusik, där framför allt "Jazz på svenska" har blivit en klassiker.

Sönerna Anders och Jens följde tidigt i sin pappas fotspår och blev musiker – men valde rocken i stället för jazzmusiken. Anders har bland annat spelat trummor med Yngwie Malmsteen och Hammerfall medan Jens spelar keyboard och är med i Stratovarius och Ritchie Blackmore's Rainbow.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons