Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Christer Gardell: ”Jag går inte igång på att köpa fina bilar”

Foto: Christopher Hunt

Affärslunch? Nej tack. Finansesset Christer Gardell äter samma hämtsallad varje dag och har en stående lunchtid i tennishallen. Det gör honom till en vassare affärsman.

Text: Ulf Skarin - 17 februari 2019
Annons

Christer Gardell är en av Europas rikaste finansmän och äter helst exakt samma lunch varje dag. En räksallad med dressing gjord på rödvinsvinäger hämtad från restaurangen på hörnet. I alla fall när han är på Cevians kontor på Engelbrektsgatan i Stockholm. Bolaget har sitt huvudkontor i Sverige, men Christer Gardell reser mycket, numera har de hela Europa som marknad.

När han tillsammans med Lars Förberg startade ”aktivistfonden” Cevian 2002 var det med affärsidén att köpa in sig som ägare i större börsbolag och genomdriva radikala förändringar – därav namnet ”aktivist” – för att höja effektiviteten och lönsamheten.

En strategi som visat sig enormt framgångsrik. Idag förvaltar Cevian en fond på uppemot 150 miljarder kronor. Det gör dem till Europas största aktivistfond och det gör Christer Gardell till en av de allra mäktigaste personerna inom svenskt näringsliv. Enligt Veckans affärers årliga lista över Sveriges rikaste människor uppskattas hans förmögenhet till ungefär sju miljarder kronor.

Ändå envisas han med att äta den där räksalladen till lunch varje dag.

Annons
Annons
Christopher Hunt
Foto: Christopher Hunt

– För ungefär 15, 20 år sedan fattade jag ett av mina allra bästa affärsmässiga beslut. Att helt skippa affärsluncherna och istället spela tennis.

Hur viktigt är det för dig med pengar?
– I början var det viktigt för mig, absolut. Pengar skapar ett oberoende och jag ville känna mig fri och kunna göra precis vad jag ville. Men när jag väl nådde den punkten försvann också pengarna som drivkraft. Och jag går inte igång på konsumtion, jag blir inte upphetsad av att köpa en fin bil.

Men vad unnar du dig?
– Jag har lite olika hus, det är kul att kunna byta lite miljöer och umgås med olika vänner. Genom att bland annat åka skidor och vandra i Alperna. Och förstås spela tennis.

Just den här förmiddagen känner sig Christer Gardell småstel i kroppen när vi träffas på Kungliga Tennishallen i Stockholm. Rör sig lite kryckigt. Han har en stående lunchtid här och spelar helst varje dag. Även när han reser försöker han spela på lunchen och är medlem i sju, åtta tennisklubbar världen över. Två dagar i veckan med tränare, tre dagar i veckan med olika tennispolare.

Varför är du så besatt av tennis?
– För mig handlar det mycket om själva tävlingsmomentet. Jag är uppvuxen med en identisk tvillingbrorsa och vad vi än gjorde handlade det om att tävla mot varandra, det gick liksom inte att styra över.

Foto: Christopher Hunt
Annons
Annons

Christer Gardell är uppvuxen i höghusområdet Alphyddan i Nacka utanför Stockholm. Pappa var bokbindare på Esselte och medlem i Grafiska fackförbundet. Hans mamma sålde kläder på Gulins. Tillsammans med tvillingbrorsan Rickard pluggade han på Handels. Christer Gardell gick ut som kursetta och landade ett karriärsjobb på managementkonsultjätten McKinsey. Rickard, också toppstudent, hamnade i London och bor nu i Sydney där han står bakom Australiens största riskkapitalbolag. 

Båda bröderna är sporttokiga, men Christer började inte satsa ordentligt på tennis förrän han närmade sig 40 – och ser många likheter mellan tennis och att göra affärer.

– I både tennis och affärer finns det en motpart som du hela tiden måste förhålla dig till. Du måste klura ut vad som är motståndarens svagheter och styrkor. Och sedan se till att utnyttja svagheterna. 

Både tennis och affärer handlar till stor del om att framgångsrikt kunna läsa spelet, förklarar Christer Gardell.

– Mitt jobb som investerare handlar mycket om att försöka förstå individers ageranden, men också hur de agerar som en del av en grupp. Till exempel hur de agerar i en styrelse eller ledningsgrupp, vilket kan vara helt annorlunda.

Vad är du själv för typ av person på tennisbanan?
– Jag är en taktiker och har alltid en idé om varför jag placerar bollen på ett visst ställe. Hur ska jag bygga upp min strategi mot just den här motståndaren? Det är inte mycket spontanitet över mitt spel.

Men händer det att du tänker för mycket?
– Jo, risken finns att jag kan bli överanalytisk och riskerar att tappa fokus. Jag kommer ihåg en ledarskapskurs jag gick under min tid som McKinsey-konsult där vi fick träna på att bara ha en tanke i huvudet, att uppnå vad som kallades för ’the relaxed mode of concentration’.

Annons
Annons

Han blickar ut över den öde kungliga tennishallen och förklarar vidare.

– Jag tror mycket på den där idén. Om jag sitter i en affärsförhandling och tänker för mycket, så lyssnar jag inte på personen mittemot. Man måste våga släppa sina tankar och verkligen lyssna på vad personen säger och agera utifrån det! Om man inte gör det blir man hela tiden lite sen i en diskussion, i tennis är det viktigt att titta på bollen och bara tänka poäng för poäng. Och både i tennis och affärer krävs det ett stort tålamod.

Som när Cevian för drygt tio år sedan köpte in sig som ny storägare i lastbilsjätten Volvo. Först mötte de stenhårt motstånd och det tog flera år att överhuvudtaget släppas in i styrelsen. Då, 1996, kallades han för företagspirat i skräddarsydd kostym som satte skräck i börsbolagens ägare och direktörer. Aktiespararnas dåvarande ordförande Gunnar Ek kallade Christer Gardell för ”en av de största industriförstörarna i Sverige”. Strax därefter slog finanskrisen till och Christer Gardell trodde felaktigt på en superkonjunktur som skulle hålla emot.

Idag, 20 år senare, har Cevian nyligen klivit ur Volvo. 20 miljarder kronor rikare sedan de sålt sitt innehav till kinesiska Geely.

– Affären med Geely var en av de mest komplicerade förhandlingar jag nånsin varit med i. Vi höll på och diskuterade i över ett halvår och till slut hann vi precis färdigt före julafton!

Synen på storbolag har förändrats radikalt under senare år, ingen tycker längre synd om jättar som ”slaktas” och effektiviseras. Nu hyllas istället ord som ”disruption” och entreprenörer och startups som utmanar rådande strukturer är de nya hjältarna.

Annons
Annons
Christopher Hunt
Foto: Christopher Hunt

– Just nu är vi inne i en teknikrevolution som påverkar allt, läget för att utmana stora bolag har aldrig varit bättre. Hela kärnan i entreprenörsbolag handlar om att skapa förändring och där är storbolag traditionellt dåliga, de har sett på förändring som något fruktansvärt. Nu lever vi i en värld där du hela tiden måste vara på tårna och bejaka förändringar. Och dessutom göra det med glädje.

Var ser du störst affärsmöjligheter idag?
– Just nu är reaktionerna på börsen överdrivna och nervösa, vilket pressar ned priserna. Vi ser intressanta köplägen i många aktier nu, inte minst i mer traditionella sektorer som industri och bank. Och jag ser ingen anledning till oro vad gäller den globala konjunkturen under det närmaste året, även om tillväxttakten mattas av något.

Vad är din viktigaste drivkraft?
– Jag har ett otroligt spännande jobb, men det är ett tufft arbete att hitta något som inte alla andra investerare också har upptäckt. Och så finns det en tävlingsnerv i hela jobbets natur som gör det väldigt attraktivt.

Dina tre döttrar börjar bli vuxna, hur kändes det när de flyttade ut?
– Det blev mycket tystare i huset! Men det kändes också vemodigt, även om vi också har blivit friare att resa lite mer än tidigare. Samtidigt brukar de ofta hänga på tillsammans med sina pojkvänner.

Två av barnen pluggar ekonomi på universitetet och sysslar med lite privata investeringar.

– Jag har varit väldigt ’hands off’ och inte kommit med några pekpinnar om vad de ska hålla på med. Gör det som ni tycker är roligt.

Vad lägger du av med först: Cevian eller tennis?
– Haha, i tennis är den äldsta veteranklassen 85 år. Så länge tänker jag inte hålla på med Cevian.

Foto: Christopher Hunt
Annons