Vincent, 10, sparar månadspengen i aktier

 ”Om det går jättedåligt, då kan jag bli arg. Men det är mest roligt”, säger Vincent om sitt intresse.
”Om det går jättedåligt, då kan jag bli arg. Men det är mest roligt”, säger Vincent om sitt intresse. Foto: Emma-Sofia Olsson

Varje månad investerar Vincent sin månadspeng i aktier med målet att en dag kunna köpa en moped. Och så vill han tjäna pengar.

– Kanske inte bli miljonär, men bli ganska rik, säger Vincent.

Kristin Westesson
Publicerad

I ungefär två år har Vincent varit intresserad av aktier. Han blev inspirerad av sin storebror och pappa som höll på med aktier.

–  Jag tyckte det verkade roligt och fick hjälp av min mamma. Vi kollade på datorn hur kurserna gick, och så läste vi på om före­taget, säger Vincent.

När man köper aktier köper man en liten andel av ett företag. Du blir alltså delägare, och är med och äger företaget. Hur mycket av företaget du äger beror på hur mycket aktier du har. På Stockholmsbörsen finns hundratals olika aktier och man köper den man tror kommer att stiga i värde.

–  Det är viktigt att göra research, att ta reda på fakta, innan man köper en aktie. Man måste veta vad det är man köper, säger Vincent.

Vincent i sitt hemmakontor. Foto: Emma-Sofia Olsson

Värdet på aktier svänger ofta väldigt mycket, beroende på om företaget går bra eller dåligt. Vissa aktier går ner och andra går upp och Vincent försöker ­hitta aktier som kommer att stiga i värde. Det är alltså mer riskfyllt att lägga sina pengar på aktier än att ha dem i en spargris eller på ett bankkonto.

–  Går något väldigt mycket neråt brukar jag inte köpa. En aktie jag köpte känns nu i efterhand lite korkat av mig. Den var billig, så jag trodde inte den kunde gå så mycket neråt. Men det gjorde den, och då förlorade jag pengar – 150 kronor.

Vincent brukar läsa på om före­tag som han är intresserad av. Han googlar information och läser in sig; hur ser marknaden ut, verkar det gå bra för företaget och hur är framtidsutsikterna? Han har placerat sina pengar i lite olika företag.

–  Jag vill inte göra för riskfyllda köp. Jag tar reda på allt jag kan och det är ganska svårt att veta precis när man ska köpa.

Vincent har varit intresserad av aktier i ett par år. Han gillar att lära sig saker och tycker det är kul att se hur det går med hans pengar. Foto: Emma-Sofia Olsson

Tidigare i höstas hade Vincent aktier i ett bolag på fastighetsmarknaden. Priserna på hus och lägenheter har länge gått uppåt, och Vincent tyckte det var en bra bransch att satsa på. Men i höstas började priserna på bostäder vända neråt.

–  Då sålde jag de aktierna, när jag fortfarande hade tjänat 300 kronor. Sedan, när jag sålt, gick de aktierna ner ganska mycket, berättar han.

Risken att förlora pengar kan vara ganska stressande, och ibland blir Vincent arg på sig själv om han gjort en dålig affär. Han får inte handla själv, eftersom han är under 18 år. När han vill köpa säger han till sina föräldrar som hjälper honom.

–  Jag tycker Vincents hobby är jättebra eftersom han lär sig så mycket om hur samhället fungerar, säger hans mamma Annelie.

Pengarna han investerar för är månadspengen på 200 kronor. I stället för att köpa andra saker lägger han pengar på aktier med målet att en dag kunna köpa en moped.

–  Jag kollar i min app varannan dag, aktier är ett ganska stort
intresse för mig. Jag skulle vilja tjäna mycket pengar, kanske inte bli miljonär, men ganska rik.

Nu vill Vincent köpa aktier i ett spelföretag. Han funderar på att köpa i Niantic, som snart ska släppa ett nytt Harry Potter-spel.

Vill du ha mer nyheter från SvD Junior? Gilla oss på Facebook och håll dig uppdaterad om vad vi gör!