Rumänien ska rösta om gayäktenskap

Aktivister i Rumäniens huvudstad Bukarest protesterar mot den nära förestående folkomröstningen om en föreslagen lagändring som gör det omöjligt för homosexuella par att gifta sig. Arkivbild.
Aktivister i Rumäniens huvudstad Bukarest protesterar mot den nära förestående folkomröstningen om en föreslagen lagändring som gör det omöjligt för homosexuella par att gifta sig. Arkivbild. Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Rumänien kan vara på väg att blockera möjligheten för gaypar att gifta sig. Den 6-7 oktober kommer landet att hålla en folkomröstning om huruvida landet ska ändra i lagtexten för att på så vis hindra homosexuella par från ingå äktenskap.

TT-Reuters
Publicerad
Annons

De flesta av EU:s medlemsstater tillåter antingen äktenskap eller civilt partnerskap mellan två personer av samma kön, men i Rumänien erkänner man inte ens sådana förbund som ingåtts utomlands.

I den rumänska lagen står det för närvarande att äktenskapet ska ingås mellan två makar. Om det blir ett ja i folkomröstningen kommer detta i stället att specificeras till att äktenskapet ingås mellan man och kvinna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons