Ledare

Ivar Arpi:Bör svarta be om förlåtelse för slaveriet?

Ivar Arpi
Moctar Teyeb, en föredetta slav från Mauretanien, håller en föreläsning 1999 för amerikanska Anti-Slavery Group som då startade en kampanj för att få slut på modernt slaveri.
Moctar Teyeb, en föredetta slav från Mauretanien, håller en föreläsning 1999 för amerikanska Anti-Slavery Group som då startade en kampanj för att få slut på modernt slaveri. Foto: Stephan Savoia / TT
Publicerad
Fredrik Segerfeldt

Fredrik Segerfeldt

Foto: Timbro
Annons

Varför blev Europa rikare än andra världsdelar? Genom att förslava svarta människor, mörda urfolk, kolonisera och stjäla naturresurser, silver och guld. Det är denna världsbild människor i allmänhet går runt och bär på. Slår man upp ”kolonialism” i Nationalencyklopedin handlar det nästan uteslutande om Europas historiska synder, om ”vit överhöghet”. Beväpnad med denna analys vill många även förklara varför fattiga länder är fattiga – också detta är Europas fel. Läs bara Nationalencyklopedin, som sagt! Om någon är rik har man stulit det av en fattig, som om det fanns ett begränsat antal kakor i världen och vita mumsade i sig nästan alla. Kakmonster!

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons