ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Kommentar

Frida Bratt:Staten gör rätt med PPM – till alla sparares glädje

Frida Bratt

Ibland är det bättre att kasta och börja om på ny kula än att lappa och laga. Att alla fondbolag ska kastas ut ur premiepensionen och få ansöka på nytt är något alla svenskar bör glädjas åt.

Frida Bratt
Publicerad
Annons

Premiepensionen har aldrig varit perfekt. Bara några år efter att systemet sjösattes kom de första påpekandena om att spararna hade svårt att navigera bland alla nya fonder. Många gick på de massiva reklamkampanjerna i början av 2000-talet och valde fonder – för att sedan helt glömma bort sina val. Andra tyckte fonder var svåra att förstå sig på. Här behövdes en egen myndighet som gjorde fondvalen enklare och billigare, föreslog en utredning. Pensionsmyndigheten bildades. Fem år senare.

Därefter uppstod ett annat problem – PPM-förvaltarnas idé att genomföra så kallade massfondbyten. År 2010 anlitade ungefär en halv miljon svenskar så kallade PPM-förvaltningsbolag, som bytte fonder åt en stor mängd svenskar automatiskt. Det orsakade både krympande fonder och högre avgifter för spararna. Lösning? Pensionsmyndigheten förbjöd massfondbyten.

Laddar…