Pizza toppad med kaviar – och ätbart guld

Foto: Unsplash

Pizzor toppade med tryffel, kaviar – och såklart ätbart guld. Här är världens just nu dyraste pizzor.

Oskar Hammarkrantz
Publicerad
Annons

5

Duck & Gold – cirka 3 700 kronor

Da Pietro. Foto: Da Pietro
Da Pietro.
Da Pietro. Foto: Da Pietro

Vad som sannolikt är Afrikas dyraste pizza hittar man på den italienska krogen Da Pietro i tunisiska Tunis. Här har man valt bort det annars så gängse lyxspåret med skaldjur och havets läckerheter, och satsar istället på rökt ankbröst, tryffel, buffelmozzarella och – guldflagor.

Annons
Annons

4

GoGo The Gold – cirka 6 300 kronor

Pizza GoGo. Foto: Alamy
Pizza GoGo.
Pizza GoGo. Foto: Alamy

Pizza GoGo är en av Englands större hemkörningsaktörer, med mestadels helt vanliga pizzor för någon hundralapp på menyn. Men pizzan som sticker ut heter The Gold, och inkluderar bland annat 23 karat guld, vit tryffelolja, kaviar och hummer. Vid hemkörningen rullar budkillen ut en röd matta att gå på fram till dörren. Pizza GoGos hemsida upplyser i skrivande stund om att den som beställer en The Gold får gratis kycklingvingar på köpet.

Annons
Annons

3

C6 – cirka 9 300 kronor

Steveston Pizza. Foto: Alamy
Steveston Pizza.
Steveston Pizza. Foto: Alamy

Richmond i kanadensiska British Columbia är kanske mest känt för att varit en av flera tävlingsorter under vinter-OS i Vancouver. Och för sin dyra pizza, förstås. Steveston Pizza serverar nämligen en skapelse med hummer, tigerräkor, rysk kaviar, vit tryffel och rökt regnbågslax för hela 9 300 kronor. På menyn finns också en rad andra pizzor med prislappar på över 1 000 kronor.

Annons
Annons

2

Louis XIII – cirka 131 000 kronor

Louis XIII. Foto: Louis XIII
Louis XIII.
Louis XIII. Foto: Louis XIII

Renato Viola är ett högt ansett namn i pizzavärlden. Den här dyrgripen är alltså inte bara en gimmick och vi slipper tack och lov bladguld och diamanter.

Degen förbereds 72 timmar före bakning och innehåller både specialmjöl och rosa australiskt salt. Den lilla, endast 20 centimeter i diameter, pizzan toppas sedan med tre sorters kaviar, norsk hummer och inte mindre än sju sorters ost.

Dryck är inkluderad, men här handlar det inte om Cola eller Fanta, utan om cognac i form av Remy Martins Louis XIII och champagne, i det här fallet Krug Clos de Mesnil 1995.

Pizzan serveras inte på någon pizzeria, utan Renato Viola kommer hem till dig och lagar den, i sällskap av ytterligare en kock och en sommelier. Så det är hög tid att sätta igång ugnen på pizzaläge.

Annons
Annons

1

Pierchic pizza – cirka 1,9 miljoner kronor

Pierchic. Foto: Pierchic
Pierchic.
Pierchic. Foto: Pierchic

En italiensk krog i ett arabiskt palats, varför inte? Lyxresorten Jumeirah Al Qasr i Dubai är som en mindre stad, och rymmer förstås en rad olika restauranger. Som italienska restaurangen Pierchic. Här finns en pizza med Alba-tryffel, saffran från Kashmir, belugakaviar, fransk gåslever, goliatmusseron, ätbart guld och andra råvaror som inte nödvändigtvis gifter sig med varandra. Men vill man kunna skryta om att man ätit världens dyraste pizza är det hit man ska bege sig. Rätten finns dock inte på den ordinarie menyn, utan måste förbeställas.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons