ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Hoppar av EU-grupp i protest mot L

Franska EU-parlamentarikern Pascal Durand lämnar partigruppen Renew Europe i protest mot svenska Liberalernas samarbete med SD.
Franska EU-parlamentarikern Pascal Durand lämnar partigruppen Renew Europe i protest mot svenska Liberalernas samarbete med SD. Foto: Abaca Press/Alamy

En fransk EU-parlamentariker hoppar av den liberala gruppen i protest mot det svenska samarbetet mellan L och SD. ”Min avgång är ett fredligt rop, för att varna”, säger han till Le Monde.

Erik Nilsson, Teresa Küchler
Publicerad

Det faktum att Liberalerna på hemmaplan samarbetar med Sverigedemokraterna, inom ramen för Tidöavtalet, har väckt starka reaktioner inom Renew Europe. Det är en grupp som består av liberala partier i EU-parlamentet, däribland svenska Liberalerna och Centerpartiet.

Bland annat har en granskning av Johan Pehrsons parti och Jimmie Åkessons samarbete inletts från liberalt EU-håll. Men för den franska parlamentarikern Pascal Durand, som delar parti med president Emmanuel Macron, är saken avgjord. Han har beslutat sig för att lämna Renew Europe och i stället sätta sig i den socialdemokratiska gruppen S&D.

Laddar…