Handelskrig kan slå mot svensk industri

Utrikeshandelsminister Johan Forssell varnar för att EU och USA riskerar ett  handelskrig när amerikanerna gynnar produktion i hemlandet med stora subventioner. Arkivbild.
Utrikeshandelsminister Johan Forssell varnar för att EU och USA riskerar ett handelskrig när amerikanerna gynnar produktion i hemlandet med stora subventioner. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Europa hotas av avindustrialisering, varnar näringslivstoppar som ser hur USA vill ha mer produktion. Nu skärps tonen mellan EU och USA – och Sveriges handelsminister Johan Forssell varnar för handelskrig.

Tomas Augustsson
Publicerad
Annons

Handelsrelationerna mellan EU och USA försämras allt mer. För den nya amerikanska lagen IRA (Inflation Reduction Act) väntas leda till att en rad investeringar och arbetstillfällen hamnar i USA i stället för i Europa.

– Det kan få mycket allvarliga effekter och det finns ingen klar och enkel lösning, säger Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv, som på onsdagen samlat 40 europeiska näringslivsorganisationer i Stockholm.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons