Eldrivet från Lidingö – i mångmiljonklassen

Elbilarna fyllde Friends arena i Solna.
Elbilarna fyllde Friends arena i Solna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ännu fler kinesiska elbilar, konceptbilar som går på både batteri och vätgas, och mitt uppe i allt en eldriven svensktillverkad båt i mångmiljonklassen. Här är vad som stack ut på den stora elbilsmässan på Friends arena.

Tomas Augustsson
Publicerad
Annons

1 / 8

Dansk-amerikansk elbil till Sverige

Fisker Ocean på väg till Sverige. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Amerikanska Fisker, med dansken Henrik Fisker i ledningen, var ett av de bolag som väckte störst intresse när elbilsmässan drog igång. De håller på att lansera elbilen Fisker Ocean som nu snart börjar levereras.

Det är en suv som Fisker marknadsför med att den ska vara den mest miljövänliga bilen, tillverkad med stora delar återvunnet material. Den har dessutom solfångare på taket som ger extra kraft till bilen.

Batteriet i bilen kan också användas till att ladda andra apparater. Tillverkningen av Fisker Ocean sker hos Magna Steyr i Österrike.

Annons
Annons

2 / 8

Ora breddar satsningen

Ora håller på att bredda programmet och visade upp en ny betydligt sportigare elbil än tidigare. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Kinesiska Ora håller på att lansera några rätt små elbilar i Sverige. Men nu kompletterar bolaget med en betydligt sportigare variant som på hemmamarknaden går under namnet ”Lightning Cat”.

Enligt Christer Blomdell, chef för den svenska importören International Motors Nordic, är det bara börja på det hela. Innan året är slut ska bolaget ha ett komplett program med elbilar som täcker flera olika målgrupper. Det innebär bland annat att bolaget också är på väg med suvar.

Designen av Lightning Cat har fått en del kritik för att den påminner mycket om en del europeiska tillverkares sportbilar.

Ora är ett varumärke inom den stora kinesiska bilkoncernen Great Wall Motors som nu är på väg att expandera in på flera europeiska marknader.

Försäljningen av Oras första bilar i Sverige är redan igång med Ora 300 och Ora 400. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons
Annons

3 / 8

Batteri och vätgas i samma bil

Hyundais konceptbil blandar batteri och vätgas. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Konceptbilarna är till för att tillverkarna ska kunna visa vad som är möjligt att göra, även om det inte alltid leder till någon produktionsfärdig bil.

Med konceptbilen N Vision 74 har Hyundai sneglat tillbaka mot sin Hyundai Pony Coupe 1974. Men under motorhuven är det inte mycket som är lika. N Vision 74 ska till exempel drivas av både batteri och vätgas.

Bilen ska kunna gå 60 mil på en laddning och kan först låta batteriet driva elmotorn. När batteriet är tömt kan de andra systemet ta över genom att vätgasen från två tankar går till en bränslecell som ger ström till elmotorn.

Enligt Hyundai skulle den här blandtekniken bland annat kunna fungera bra inom motorsport.

Hyundai visade även upp Ioniq 6 som bygger på samma elbilsplattform som Ioniq 5. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons
Annons

4 / 8

Smart delar grund med Volvo

Smart #1 är en tysk-kinesisk samproduktion. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Smart är ett bolag som ägs gemensamt av tyska Mercedes och kinesiska Geely. Det senare bolaget kontrollerar även svenska Volvo Cars och Polestar.

Med Smart #1 siktar Mercedes och Geely in sig på kategorin liten bil för körning i storstad. Bilen klarar att köra 40 mil på en laddning och bygger på Geelys SEA-plattform. Det är samma grund som även används av andra tillverkare i Geelysfären och som blir basen för en kommande liten elbil från Volvo Cars.

Smart #1 byggs i Kina och har precis börjat säljas i Tyskland. Nu ska den ut till fler marknader i Europa och kommer till Sverige under hösten.

Annons
Annons

5 / 8

Miljoner lyfter båten

Fulladdat på mindre än 45 minuter lovar Candela. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Även båtar kan drivas med el och i ena kanten av elbilsmässan dök svenska Candela upp med sin eldrivna motorbåt. Vid sidan av elen utmärks båten av att den höjer sig ur vattnet när farten ökar och glider fram på sina bärplan som minskar vattenmotståndet.

Det här är en båt för folk som har råd. Priset ligger på omkring 4 miljoner kronor för båten som tillverkas i Rotebro och på Lidingö.

De första leveranserna av den ny båten C-8 kommer att ske under våren och hittills har bolaget tillverkat 37 skrov till nya båtar. Trots det höga priset har de nu beställningar liggande på 150 stycken C-8.

Enligt Candelas egna uppgifter drar båten 80 procent mindre bränsle än en traditionell motorbåt av motsvarande storlek. Batteripacken till båten kommer från den svenska elbilstillverkaren Polestar. Det är samma batterilösning som används i elbilen Polestar 2.

Annons
Annons

6 / 8

Massage i direktörsbil

Direktörsbilen E-HS9 har en egen stil. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Den har kallats direktörsbil och det är lätt att förstå varför när man ser Hongqi E-HS9. Här ska det finnas plats för sex till sju personer som närmast kan glida fram i den stora bilen.

Priset varierar mellan 900 000 kronor och knappt 1,2 miljon kronor. Massage i framstolarna och ventilerade säten ingår i Exclusive-versionen. Räckvidden ligger på 46 mil.

Annons
Annons

7 / 8

Aiways fyller på programmet

Aiways fyller på med U6. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Kinesiska Aiways började sälja modellen U5 förra året och fyller nu på med U6 som har en räckvidd på 40 mil. Bilen kan ladda från 20 till 80 procent på 35 minuter, priset ligger på 550 000 kronor och leveranserna i Sverige ska börja någon gång under våren.

Annons
Annons

8 / 8

Egen mjukvara präglar Xpeng

Xpeng har precis börjat sälja sina bilar i Sverige. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Xpeng är ytterligare en av de kinesiska tillverkare som hoppas på den svenska marknaden. Efter en tidigare missad start drar bolaget nu igång igen med två bilar, den omgjorda P7 och den större suven G9.

G9 kommer i tre versioner och priset ligger mellan 700 000 och 830 000 kronor.

Xpeng profilerar sig bland annat med bolagets egenutvecklade mjukvarusystem som styr många av funktionerna i bilen. Bolaget jobbar med att på sikt få bilarna att köra själva.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons