”Jag provar minst 300 viner varje månad”

Linda Pérez är aktuell med den nya tjänsten SvD Vin & Mat premium.
Linda Pérez är aktuell med den nya tjänsten SvD Vin & Mat premium. Foto: David Thunander

Få tips om veckans bästa viner – före alla andra. Vinexperten Linda Pérez ligger bakom Svenska Dagbladets tjänst Vin & Mat premium.

– Vi riktar oss till dig som vill inspireras till spännande, smakfulla och medvetna mat- och dryckesval, säger hon.

SvD
Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år som vinskribent på Svenska Dagbladet är Linda Pérez nu aktuell som redaktör för den nya satsningen SvD Vin & Mat premium. Fokus ligger på småskaliga viner som produceras hantverksmässigt och hållbart, och maten bygger på bra råvaror i säsong.

– Läsarna får en inblick i några av veckans mest intressanta vinlanseringar, inte minst från tillfälliga sortimentet. Detta kryddat med mina senaste vin- och matspaningar, recept och vinrelaterade erbjudanden, säger Linda Pérez.

Premium­nyhetsbrevet med Linda Pérez recensioner av Systembolagets bästa viner och exklusiva lanseringar skickas ut varje onsdag. Där återfinns även hennes dryckestips matchade med recept.

Vad gör tjänsten unik, och gör det värt att betala 29 kronor i månaden?

– Utöver att du kommer vara bland de första att ta del av spännande vinnyheter och få fina erbjudanden så vill jag inspirera våra läsare till en framåtblickande, jordnära och social värld av vin och mat. Jag vill att nyhetsbrevet ska vara inspirerande och personligt – som prenumerant har du möjlighet att komma med önskemål om innehållet och ställa vin- och matfrågor till mig via mejl.

Recensionerna och tipsen är exklusiva för Vin & Mat premium och kan enbart läsas i nyhetsbrevet. Som prenumerant på tjänsten får du även förtur till vinevenemang och provningar, samt läsa veckans Krogguide före alla andra.

Många av de viner du hittills tipsat om har också fått toppbetyg av dig. Hur hittar du alla dessa guldkorn?

– Jag provar minst 300 viner varje månad och till nyhetsbrevet väljer jag ut några av de mest intressanta. Viner som inte når upp till minst 5 av 6 poäng sovras bort. Generellt sett är det också hög kvalitet på viner som släpps i tillfälligt sortiment, hade jag poängsatt viner i Systembolagets fasta sortiment så hade poängen sett helt annorlunda ut.

Vad kännetecknar ett bra vin enligt dig?

– Rent konkret så måste det odlas hållbart, produceras hantverksmässigt och vara av god kvalitet. Själva kvalitetsbedömningen, som bygger på många års provande, handlar kort sagt om att bedöma renhet, koncentration och balans. Ett bra vin måste också vara uttrycksfullt och ge god energi, vilket är en subjektiv men minst lika viktig del av bedömningen, säger Linda Pérez.

Vem bjuder du på middag i höst och vad ställer du på bordet?

– Det blir skördefest och långbord framför vår öppna spis med både vänner och familj. På bordet står jordärtskockssoppa, nykokta kronärtskockor med citronsmör, hårdostar och surdegsbröd. Så småningom hugger vi också in på spaghetti med tomatsås, vitlök, kapris och parmesan. Jag häller upp champagne på magnumflaska från Rodolphe Péters till förrätt (nr 7350, 925 kr) och fruktig chianti till spaghettin (nr 55723, 149 kr).

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons