ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
En besökare på Kunstmuseum i schweiziska Bern betraktar den tyske konstnären Ernst Ludwigs ”Melancholisches Mädchen” (Melankolisk flicka) och ”Nackte Frau im Wald” (Naken kvinna i skogen).
En besökare på Kunstmuseum i schweiziska Bern betraktar den tyske konstnären Ernst Ludwigs ”Melancholisches Mädchen” (Melankolisk flicka) och ”Nackte Frau im Wald” (Naken kvinna i skogen). Foto: Peter Klaunzer / TT

Nu kan du se nazisternas stulna konstskatter

Över 1 500 konstverk undangömda av Hitlers konsthandlare Hildebrand Gurlitt var en mediesensation när de upptäcktes 2012. Nu visas 450 verk i Bonn och Bern. Bara ett fåtal har identifierats som nazistisk rovkonst – men fram träder bilden av en konstvärld som efter kriget föredrog att blunda.

Tomas Lundin
Publicerad

BONN I februari 2012 slog skatteinspektörerna till. En viss Cornelius Gurlitt hade uppmärksammats i en tullkontroll på ett tåg mellan Schweiz och Bayern. I portmonnän hade han 9 000 euro, cirka 85 000 kronor, och det var nog för att misstänka skattefusk.

Dörren till lägenheten i stadsdelen Schwabing i München öppnades av en äldre man, vårdslöst klädd och lätt förvirrad. Persiennerna var nerdragna, överallt sopor, matrester och konservburkar med bäst före-datum som gått ut för många år sedan.

Laddar…