40 000 leksaker får nytt hem på Skeppsholmen

Bergrummet är en före detta underjordisk militäranläggning på Skeppsholmen i Stockholm. På 2 500 kvadratmeter ges nu plats åt Stockholms nya, moderna leksaksmuseum som bland annat erbjuder digitala guidade turer på olika språk.
Bergrummet är en före detta underjordisk militäranläggning på Skeppsholmen i Stockholm. På 2 500 kvadratmeter ges nu plats åt Stockholms nya, moderna leksaksmuseum som bland annat erbjuder digitala guidade turer på olika språk. Foto: Henrik Montgomery/TT

När det nya leksaksmuseet öppnar i Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm flyttar 40 000 leksaker in på heltid. De berättar en viktig del av vår historia, menar leksakskännaren Peter Pluntky.

– Det finns nästan ingen sektor av människors aktiviteter som inte finns representerad i barnkammaren.

TT
Publicerad
Annons

Tintin, Betty Boop och Långben i mänsklig storlek är några av de mer välkända figurerna som möter besökaren i det nya museet Tidö Collection of Toys & Comics. Merparten av alla leksaker som ryms i det 2 500 kvadratmeter stora museet är desto mer anonyma.

Bilar, dockor, gosedjur, robotar, tennsoldater, dockskåp och tecknade serier från epoker så tidigt som 1600-tal fram till nutid delar på ett utrymme som skulle göra vilken leksakssamlare som helst avundsjuk.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons