IMF: Sanktioner hotar dollarns position

IMF:s biträdande chef Gita Gopinath tror att dollarns status som världsvaluta urholkas av de västliga sanktionerna. Arkivbild
IMF:s biträdande chef Gita Gopinath tror att dollarns status som världsvaluta urholkas av de västliga sanktionerna. Arkivbild Foto: Jose Luis Magana AP/TT

Den amerikanska dollarn riskerar att förlora sin status som dominerande världsvaluta, enligt Gita Gopinath, biträdande chef på IMF. Hon pekar ut de finansiella sanktionerna mot Ryssland efter attacken mot grannlandet Ukraina den 24 februari som pådrivande.

TT
Publicerad
Annons

De västliga sanktionerna som fryser den ryska centralbankens dollartillgångar är en faktor som kan driva på utvecklingen mot ett mer fragmenterat globalt system med grupper av länder som använder olika valutor i sin handel, enligt Gita Gopinath.

– Dollarn skulle finnas kvar som en stor global valuta även i ett sådant landskap, men fragmentering på en lokal nivå är helt klart möjligt. Vi ser redan att vissa länder omförhandlar avtal om vilka valutor som de får betalt i, säger hon.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons