ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Norden kan få gemensam vaccintillverkning

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) vill att de nordiska länderna hittar en gemensam lösning för att utveckla vacciner. Arkivbild.
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) vill att de nordiska länderna hittar en gemensam lösning för att utveckla vacciner. Arkivbild. Foto: Duygu Getiren/TT

Sverige och de nordiska länderna ska undersöka möjligheten till en gemensam vaccinproduktion för att stå bättre rustade inför framtida pandemier.

– För många medborgare i de nordiska länderna blev det naturligtvis en stor oro när de såg att det dröjde med covidvaccinen, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Publicerad
Annons

Diskussionerna om en gemensam kartläggning av möjligheterna till en eventuell vaccinutveckling och -produktion har pågått sedan i somras, och nu har alltså Sverige tillsammans med Norge, Danmark, Finland och Island kommit överens om att den ska genomföras.

– I akt och mening handlar det naturligtvis om att försöka hitta en lösning så att vi vid kommande pandemi eller i andra lägen när vi behöver det ha en större och bättre kapacitet att snabbt kunna förse våra medborgare med vaccin, säger Thorwaldsson (S).

Laddar…