RecensionNya filmer

KimiÖvervakningsthriller överraskar inte

Zoë Kravitz gör rollen som techvirtuosen Angela Childs.
Zoë Kravitz gör rollen som techvirtuosen Angela Childs. Foto: HBO Max

En cool programmerare möts av motstånd när hon i sann Lisbeth Salander-anda börjar nysta i ett brott. När ingen lyssnar på henne tvingas hon ut från sin trygga lägenhet för att söka svar.

Jan Söderqvist
Publicerad
Annons

Vi i vårt lilla land fick aldrig riktigt smaka på lockdown och isolering. Inte på riktigt. När jag under pandemitiden berättade för vänner i Italien och Frankrike att mitt gym och min tennishall höll öppet som vanligt hela tiden, och att jag skötte min träning som vanligt, var det inte lätt att övertyga dem om att detta faktiskt var sant. De kunde inte göra sig en bild av hur det ens var möjligt. På många håll höll man sig hemma i veckor och månader, annars blev det konsekvenser. Inga fester, om man inte kände Boris Johnson. Bodde man ensam, var man ensam. Dag ut och dag in.

Det blir ett tillstånd, en livsform, som rimmar mer eller mindre väl med människors olika psykopatologier. För Angela Childs (Zoë Kravitz), något av en polerad Lisbeth Salander, en blåhårig techvirtuos som jobbar med att förfina en virtuell livskamrat i stil med Apples Siri, är isolering inget problem alls. Tvärtom. Hon stannar kvar inne i sin raffinerat renoverade bostadsrätt i Seattle också efter det att hon inte längre måste. Hon vill bara umgås med världen på distans.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons