”Det kulinariska genomsyrar allt”

Från jord till bord, från vinstock till glas – och många solgula bakverk. SvD Mat & resor åkte på en kulinarisk rundtur bland Alentejos bergsbyar och vingårdar.

Clare Hargreaves
Publicerad
Annons

De finns ett talesätt i Portugal som lyder ungefär: ”när du äter blir du inte gammal”. Det låter som en utmärkt anledning att hugga in på de möra bitar av fläskmedaljong som landat på mitt bord tillsammans med en rödvinsspetsad sås och ris blandat med koriander, krossad mandel och russin.

Jag befinner mig på Sabores de Monsaraz, en anspråkslös restaurang i medeltidsbyn Monsaraz i regionen Alentejo, Portugals bördiga inland. Fläsket är kung här. Man äter varje del, tillagad på alla tänkbara vis. I synnerhet om köttet i fråga, som i mitt fall, är porco preto från de svarta iberiska grisarna som matas med ekollon från ekarna som växer på slätterna runt byn.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons