ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Rättssäkerheten för elever är satt ur spel”

Det har blivit mycket lönsamt för friskolorna att sätta för höga betyg, skriver artikelförfattarna.
Det har blivit mycket lönsamt för friskolorna att sätta för höga betyg, skriver artikelförfattarna. Foto: Magnus Wennman/Aftonbladet/TT

Elever som går på skolor som sätter för höga betyg kommer in på eftertraktade utbildningar. Samtidigt riskerar elever på skolor som sätter rättvisande betyg att inte komma in, skriver Tor Nitzelius och Sten Svensson.

Publicerad

När skolan marknadsutsattes 1992 fanns det drygt 70 fristående grundskolor i Sverige. Det var huvudsakligen skolor med alternativ pedagogik som Waldorf och Montessori eller konfessionella skolor och de drevs oftast som ideella föreningar och stiftelser. Med de låga offentliga bidrag som då gällde var det inte möjligt att tjäna pengar på att driva en skola. I gymnasieskolan fanns det emellertid några yrkesutbildningar som de stora industriföretagen SKF, Volvo, Asea med flera drev. Därför hade det införts en skrivning i skollagen att även juridiska personer, som aktiebolag, kunde driva skolor. Dessa företags motiv för att bedriva yrkesutbildningar var det egna behovet av välutbildade anställda. De tjänade inga pengar på dessa yrkesprogram.

Laddar…