Annons

Det kan löna sig att samla pensionen

Det kan kännas avlägset och som ett stort projekt att samla sitt sparande till pensionen på en plats. Men det kan ge flera fördelar och framförallt översikt.

– Vi hjälper många kunder att samla sitt sparande och det första argumentet är att man vill få en bra överblick. Då kan man enkelt följa sitt sparande och se vad totalen blir, säger Maja Englund, på SPP.

Det egna ansvaret för pensionen är stort. Staten löser endast en liten del, resten måste var och en ta ansvar över. Den bästa lösningen är att ha en tjänstepension och komplettera med ett eget sparande för att sedan kunna leva ett skönt pensionärsliv.

Men det finns några nyckelfaktorer i pensionssparandet som gör stor skillnad. Maja Englund, på SPP, menar att överblick är en av de faktorerna.

Om man har arbetat på lite olika ställen i arbetslivet har man tjänstepension utplacerat på olika platser. Då är det svårt att få en överblick och kontroll över vad man egentligen har.

Flyttcoacher hjälper till

Pensionssystemet är uppbyggt utifrån hur det var förr, då många hade en och samma arbetsgivare under lång tid eller genom hela sitt arbetsliv. I dag byter man arbete i mycket större utsträckning och det innebär att din tjänstepension placeras hos olika bolag. Det i sin tur kan leda till att du som kund har flera kostnader.

– Det man kan göra är att samla sin tjänstepension hos ett och samma bolag. Det kan exempelvis vi på SPP hjälpa till med, vi har flyttcoacher som hanterar själva flytten, säger hon.

Englund är tydlig med att ingen ska samla sin pension för samlandets skull, det måste löna sig att samla.

– Flyttcoachen hjälper kunden att se över om det är lönsamt att samla pensionen. Det kan vara så att man sitter på en försäkring som skrevs på för länge sedan med förmånliga avtal. Då behöver det inte löna sig, säger hon.

Ingen avvägning

Att samla din pension hos SPP innebär ett hållbart sparande för både dig och världen. Att spara hållbart innebär inte en lägre pension, tvärtom. Det finns fortfarande en viss tro att det är en avvägning mellan avkastning och hållbarhet, något som Maja Englund och SPP menar inte stämmer.

– På sikt är de hållbara bolagen de som är mest lönsamma och vi är ett pensionsbolag som investerar på sikt. De bolag som ser över hur de arbetar med hållbarhet i dag och är framtidsinriktade är de som blir vinnarna, säger hon.

Är du intresserad av att samla din pension på en plats? Läs mer här.