Vården av papperslösa har ökat kraftigt

Kostnaderna för vård till personer som vistas i landet utan tillstånd har ökat kraftigt, men enligt experter betyder den sannolikt lite för att människor blir kvar i Sverige. Arkivbild.
Kostnaderna för vård till personer som vistas i landet utan tillstånd har ökat kraftigt, men enligt experter betyder den sannolikt lite för att människor blir kvar i Sverige. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kostnaderna för vård till personer som vistas i landet utan tillstånd har ökat kraftigt i takt med att gruppen växt – och väntas stiga ytterligare kommande år.

Vissa partier vill nu begränsa rätten till vård – men enligt experter betyder den sannolikt lite för att människor blir kvar i Sverige.

TT TT TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Livet som papperslös är hårt och valet att stanna kvar i Sverige styrs inte i första hand av möjligheten till vård, säger Joakim Ruist, nationalekonom och integrationsforskare vid Göteborgs universitet.

– Min känsla är att det har en förhållandevis marginell effekt. Beslut fattas på kort sikt och för att möjligheten till vård ska spela in måste du då ha ett pressande vårdbehov inom en relativt kort tidshorisont, säger han.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons