Hämnden är ljuvare i bokform

Elaine Eksvärd, Ebba Witt-Brattström, Martina Haag och Horace Engdahl.
Elaine Eksvärd, Ebba Witt-Brattström, Martina Haag och Horace Engdahl. Foto: Jesper Anhede, Magnus Hjalmarson Neideman, Jonas Ekströmmer, Linus Sundahl-Djerf

Elaine Eksvärd, Ebba Witt-Brattström, Horace Engdahl, Martina Haag. Flera av den senaste tidens omtalade böcker blir lästa som anklagelseakter från författarna. Och ja, för den som vill hämnas en oförrätt finns det många fördelar med bokformen.

Publicerad
Annons

”Jag förstod det inte då, men pappa ljög för att rädda sitt eget
skinn. Den han kastade på bål var sin fyraåriga dotter.” Meningarna finns i retorikexperten Elaine Eksvärds nya bok ”Medan han lever”. Det är en närgången, sorglig uppgörelse med hennes pappa och de sexuella övergrepp hon skriver att han utsatte henne för som barn. Elaine Eksvärd har berättat att hon en dag insåg att hon måste bryta tystnaden för att förhindra att andra barn fortsätter utnyttjas.

Enligt pappan är det Elaine Eksvärd som ljuger. Han dömdes för ofredande mot dottern för några år sedan, men i en intervju i Dagens Nyheter i mars menade han att anklagelserna om övergrepp var ”gripna ur luften.” Han sa att han hade kontaktat en advokat och hoppades på att boken skulle dras in, men förlaget har ännu inte hört av någon advokat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons