RecensionNya filmer

The first purgeNya ”Purge” en nytändning av uttjatade våldsorgien

”The first purge” väcker nytt liv i ett uttjatat koncept.
”The first purge” väcker nytt liv i ett uttjatat koncept. Foto: United International Pictures

Legosoldater från jordens alla hörn skickas in till Staten Island, New York, för att under en natt bruka våld utan konsekvenser. Fjärde gången gillt börjar konceptet i ”The purge”-filmerna kännas uttjatat, men en ny regissör har gett en nytändning.

Publicerad
Annons

I James DeMonacos dystopiska “The purge”-filmer målas en otäck framtid upp, där man under en natt varje år får ta till vapen och bruka våld utan konsekvenser. Bara få utlopp för all frustration. Bekämpa våld med våld. Ett slags modernt gladiatorspel, där man genom att ställa samhällets mest utsatta mot varandra skapat ett vulgärt överklassnöje.

Skräcken i ”The purge”-filmerna begränsas inte till den nagelbitande spänningen som uppstår i huvudpersoners svettiga flykt och kamp om överlevnad. Nej, här finns även något underliggande i flirtarna med det förbjudna: att en så radikal åtgärd kanske inte är så otänkbar, kanske inte verkar så dum i vissas ögon. För visst kan man skämta bort ”last night in Sweden”, Alternativ för Sveriges pampiga valfilm, ledarskribenters överdrivet apokalyptiska skildringar av no-go-zoner – men det är desto svårare att skämta bort människors oro.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons