Spioneriet för tyska armén gjorde att Hitler blev nazist

Hitler började med att spionera på det som senare skulle bli nazistpartiet. Snabbt blev han dock själv en framstående medlem.
Hitler började med att spionera på det som senare skulle bli nazistpartiet. Snabbt blev han dock själv en framstående medlem. Foto: IBL

Adolf Hitler radikaliserades snabbt under sina år i armén. Sommaren 1919 blev han politisk agent och fick en anti-kommunistisk utbildning. Snart ledde han det parti han infiltrerat i en nationalsocialistisk riktning.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Den 29 juli 1921 är ett berömt datum i 1900-talets mörka historia: det var då Adolf Hitler blev partiledare för nazisterna. Fortsättningen på historien tillhör allmänbildningen. Men hur hamnade Hitler där han hamnade? Hur blev han nazist?

Under ungdomsåren i Wien såg sig Hitler snarare som konstnär än som politiker. Sedan blev han krigare: under första världskriget, som Hitler deltog i med entusiasm, var han av allt att döma en duglig, eller åtminstone habil, soldat. Väl att märka stred han för den tyska armén trots att han inte var tysk medborgare utan hörde hemma i Österrike-Ungern. Att så skedde berodde av allt att döma på slarv.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons