Härdiga, härliga Austinrosor

David Austins Long Garden i Wolverhampton.
David Austins Long Garden i Wolverhampton. Foto: David Austin Roses

Jag gillar Austinrosor för att de ser ut som, och doftar som, ljuvliga gammaldags rosor. Men de blommar inte bara en gång i juni utan om och om igen som galningar, ända till långt inpå hösten.

Agneta Ullenius
Publicerad
Annons

I Storbritannien är English roses ett väl etablerat begrepp för de korsningar mellan gammaldags buskrosor och moderna rabattrosor som den nu 90-årige David Austin började med redan på 1960-talet. Han var en vanlig lantbrukare som råkade ha ett ovanligt stort rosintresse. En sommar fick han för sig att börja korsa doftande albarosor, gallicarosor, rugosa- och damascenerrosor med moderna tehybrider och floribundarosor. Resultatet blev robusta väldoftande rosor som ser ut som engångsblommande gammaldags rosor men remonterar hela sommaren.

Den allra första Austinrosen, klätterrosen ’Constance Spry’ som lanserades 1961, hör till undantagen i sortimentet. Den blommar bara en gång, men desto mer överväldigande med stora rosa blommor. Efter den framgångsrika debuten har David Austin lanserat ytterligare drygt 200 rosor och med ålderns rätt lämnat över företaget till sonen med samma namn.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons