Bouchra Khalili, ”The opposite of voice-over”Hon gör engagerad konst av migranternas berättelser

”The Mapping Journey Project” i förgrunden fyller Färgfabrikens stora utställningssal. I bakgrunden visas ”The Speeches Series”  och ”The Constellation Series”, samtliga av Bouchra Kalili
”The Mapping Journey Project” i förgrunden fyller Färgfabrikens stora utställningssal. I bakgrunden visas ”The Speeches Series” och ”The Constellation Series”, samtliga av Bouchra Kalili Foto: Jean- Baptiste Béranger

I sina videoverk låter marockansk-franska Bouchra Khalili flyktingar med egna ord berätta om sina resor. Det enda man ser är deras händer som med en tuschpenna tecknar sin väg genom öknar och över hav. Det blir till en migrationens kartografi där enskilda öden visualiserar vår samtids stora fråga.

Thomas Olsson
Publicerad
Annons

Sättet en berättelse eller en text framförs på har en stor betydelse för hur den förstås. På liknande sätt som vem eller i vilket sammanhang en historia eller ett tal berättas påverkar mottagandet.

Det kan låta som självklarheter, men i sin utställning på Färgfabriken visar den marockansk-franska konstnären Bouchra Khalili övertygande att det verkligen förhåller sig så. Förenklat kan man säga att hela utställningen prövar flera sätt att låta olika röster höras för att de tillsammans ska kunna skapa nya eller i alla fall alternativa berättelser. Hos Khalili blir också det sagda en viktig del av det visuella när ljud och bild samverkar på ett lika intrikat som effektivt sätt i hennes film och videoinstallationer.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons