”Inga band till Akademien när jag fick stipendiet”

Stina Otterberg och Horace Engdahl på kungens middag för Nobelpristagarna, Kungliga slottet, Stockholm, den 11:e december i fjol.
Stina Otterberg och Horace Engdahl på kungens middag för Nobelpristagarna, Kungliga slottet, Stockholm, den 11:e december i fjol. Foto: Karin Törnblom/IBL

Stina Otterberg, Horace Engdahls sambo, hade inga band till Svenska Akademien när hon fick ett stipendium för två år sedan. Det skriver hon i en replik på Madelaine Levys kommentar om jävsfrågor hos De aderton.

Publicerad
Annons

Det är bra att Madelaine Levy tar upp frågan om jäv kring Svenska Akademien och fördjupar den (SvD 14/4). I mitt fall är kritiken lätt att svara på. Det är korrekt att jag fick ett stipendium ur Erik och Stina Lundbergs fond våren 2016, och att jag tidigare samma vår fick förfrågan om att göra textkommentar, redigering och ordförklaringar till den kommande klassikerutgåvan av Per Erik Wahlunds kritik, ”Lekverk”.

Den gången hade jag inga band till Akademien. Jag fick frågan om klassikerutgåvan i kraft av min kompetens som doktor i litteraturvetenskap med inriktning på kritik och med särskilt intresse för den period då Wahlund var verksam. Det står var och en fritt att läsa och bedöma kvaliteten på det kommentararbete jag utfört med Wahlundutgåvan. Numera när jag lever tillsammans med en ledamot, Horace Engdahl, skulle det inte falla mig in att tacka ja till ett uppdrag för Akademien (och ärligt talat är det nog osannolikt att jag skulle få frågan).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons