ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Play beyond playSkamlöst skryt om spel – och en kulturgärning

Foto: Anna Gerdén

Tekniska museet lyfter världens största subkultur i en tusen kvadratmeter stor utställning. Och spelen fortsätter sin balansgång mellan konst, kommers och underhållning.

Sam Sundberg
Publicerad
Annons

64 procent av alla svenskar spelar digitala spel. Vårt land tillhör därmed världstoppen vad gäller både spelande och spelutveckling. Likväl lyser spel, spelutvecklare och spelare med sin frånvaro i offentligheten. Dagstidningarnas spelbevakning har förtvinat och spelarnas samtal sker i stället på Twitch, Youtube, Reddit och Discord. Samtidigt som spelandet är en global masskultur med internet som hemmaplan är det med andra ord, ur de så kallade gammelmedieras perspektiv, fortfarande en obskyr subkultur.

Tekniska museets utställning ”Play beyond play” är därför tveklöst en kulturgärning, och för gamers och spelutvecklare en sällsynt bekräftelse från etablissemanget. På Tekniska har spelen förvisso uppmärksammats i en rad utställningar, men den nya är den största någonsin. Tusen kvadratmeter vigs åt spelens världar, från Sveriges första dataspel till virtuell verklighet och den futuristiska augmented reality-upplevelsen Hololens.

Laddar…