ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Flickan och skammen. En bok om samhällets syn på slamporKäftsmäll om rättsprinciper som sätts ur spel

Hur kan en ung man dela ut rosor i kyrkan på dagen – och sedan våldta samma kväll? Katarina Wennstam gräver vidare i svenska sexbrottsfall. I ”Flickan och skammen” blottlägger hon de skadliga normer som gör att såväl tonårspojkar som vuxna män kan fortsätta utnyttja unga flickor.

Jenny Maria Nilsson
Publicerad
Annons

Angående våldtäkterna i Bjästa så kommer en ”scen” alltid att hemsöka mig. På en skolavslutning i kyrkan så ger pojken som våldtog – han var då dömd, hade besöksförbud gentemot offret och var flyttad till en annan skola – alla tjejer i sin förra klass varsin ros. I Uppdrag Gransknings program om händelserna så säger prästen som tillät det, och kände till alltihop, att det var en fin gest; ”en tyst, stark demonstration”.

Våldtäktsmannen fick kyrkans applåder – samma kväll våldtog han igen. Varför blev de inte arga på honom? För att de trodde att hon var ett uppmärksamhetskrävande och äckligt fjortisluder, som det stod på nätet, för att de antog, också efter domen, att hon ljög och han talade sanning? Förmodligen – det är så en våldtäktskultur fungerar.

Laddar…