Till SvD.se
SvD Perfect Guide

10 steg till att lyckas med arbetsintervjun

Monica Lagercrantz, en av Sveriges högst ansedda headhunters, om hur du briljerar på första mötet med din nya arbetsgivare.

Text: Fabian Midby - 27 september 2017
Annons

1. Inför en intervju – läs på!
– Allt du hittar om positionen, men även om den person som du ska träffa. Vad har intervjuaren för bakgrund, nätverk och utbildning? Leta noggrant online och hör dig för, men vara försiktig. Tänk på att inte röja möjligheterna om du mot förmodan inte ”får jobbet” och istället återgår till nuvarande position.

2. Dina konkurrenter offrar allt
– Intala dig själv att det är just detta jobb du vill ha, även om du faktiskt inte vet säkert före intervjun. Det märks med en gång om du trevar dig fram eller ser det hela som en coachning avseende din egen framtida framgång. Intervjuaren har tyvärr sällan den tiden att ge dig. Intervjuer är ofta en säljprocess, där båda parter säljer sig till varandra. Visa dedikation men känn också efter och var saklig.

3. Var effektiv
– Planera hur du ska berätta om din bakgrund och erfarenheter på ett tidseffektivt sätt. Förbered frågor du ska ställa. Skriv ned stödord om du vill, det ger ofta en bra struktur. Börja intervjun med att fråga hur lång tid ni har på er för samtalet. Notera tiden som passerar och sluta på utsatt tid. Det imponerar och visar respekt!

Annons
Annons

4. Ett bra handslag
– Ett bra handslag, bestämt med ögonkontakt, utan att klämma ihjäl personen du vill arbeta för, är ett måste.

5. Våga sätta dig själv i fokus
– Att ens ha kommit till en intervju tyder på att du redan har gått genom många nålsögon. Tänk på det och hitta självförtroendet. Du har redan blivit särskilt utvald! Våga tala om dig själv och vad du har gjort i JAG-form. Teamwork och gruppdynamik är toppen, men i en intervju vill man veta vad just DU har åstadkommit. I Sverige gillar vi att tala om ”oss” och ”vi” i intervjuer och vågar inte sätta sig själva i fokus. Bryt det mönstret på ett snyggt sätt!

6. Tala inte illa om tidigare arbetsgivare eller andra personer
– Det landar aldrig bra.

7. Var personlig
– Professionell och fokuserad är bra, men var även personlig och visa vem du är. Våga vara avslappnad och lättsam ibland, det imponerar.

8. Ställ alla dina frågor
– Glöm inte frågan om hur rekryteringsprocessen och tidsplanen ser ut. Be att få lite mer specifik information så att du kan planera framåt. Men, fråga inte hur många som söker.

9. Skriv ett kort mail och tacka efter intervjun
– Sammanfatta här också din förståelse för jobbet eller någon annan detalj som du tror kan vara bra att få fram. Har du glömt att nämna något viktigt, skriv det. Det visar att du är reflekterande.

10. Dra lärdomar efter intervjun.
– Ta dig tid och fundera över vad som gick bra och dåligt. Någon fråga som du kunde ha förberett dig bättre på? Något du sa som du ångrar? Lärde du dig något nytt om dig själv? Skriv ned dina tankar till nästa gång. Gör det inte krångligt. Se det som en övning i personlig utveckling.

Som före detta Managing Director på två av världens ledande headhunting-firmor, Heidrick & Struggles och Russell Reynolds Associates, är Monica Lagercrantz expert på arbetsintervjuer. Med Europas näringslivstoppar på speed dial grundade hon 2012 Lagercrantz Associates, där teamets kontakter sträcker sig över hela världen.

Annons