Maximilian är magnetfiskare

Mellan två och fem timmar är Maximilian ute och magnetfiskar varje gång. Ungefär en gång i veckan brukar det bli, berättar han.
Mellan två och fem timmar är Maximilian ute och magnetfiskar varje gång. Ungefär en gång i veckan brukar det bli, berättar han. Foto: Privat.

Maximilian har ett stort intresse för magnetfiske. Han har fått upp allt från cyklar och vapen till gamla mynt och ett kassaskåp.

Greta Hansson Vikström
Uppdaterad
Publicerad

Magnetfiske har blivit populärt det senaste året, uppger Örebro bottenskrapsförening.

En av alla magnetfiskare är Maximilian i Örebro. Han tycker om att fiska vanlig fisk med fiskespö, men han föredrar magnetfiske. Ungefär en gång i veckan letar han efter gamla rostiga fynd under ytan.

– Första gången jag såg att man kunde fiska med magnet och få upp gamla saker var när jag kollade på Youtube. Det såg spännande ut så jag tänkte att jag också ville testa, säger Maximilian.

Efter att ha prövat magnetfiske blev Maximilian medlem i Örebro bottenskrapsförening, och köpte en egen magnet.

– Föreningen är ute varannan helg och fiskar och då följer jag med dem. Men jag fiskar även själv, ihop med mamma, berättar Maximilian.

Såhär ser magneten ut. Foto: Privat

Hur gör man?

– Man står vid vattenkanten och har en speciell magnet som är ganska tung och stark. Den sitter fast i ett rep och när man slänger ut magneten i vattnet fastnar saker som är av metall. Sedan drar man upp fynden, säger Maximilian.

Man kan magnetfiska i olika vattendrag och få napp överallt, enligt Maximilian. Några bra ställen som han rekommenderar är vid båthamnar och åar som rinner genom städer.

– Där det är mycket folk som går förbi brukar det vara fynd i vattnet, för det är nästan alltid någon som slängt i något, säger han.

Varför tycker du om att magnetfiska?

– Varje kast är spännande, för man vet inte vad man ska få upp. Dessutom kan jag hitta jättegamla saker som inte finns uppe på land längre. Att plocka upp gammalt skräp från naturen är också bra för miljön, säger Maximilian.

Den här fina skylten fick han upp i somras. Foto: Privat

Vilket är ditt häftigaste fynd?

– Pistoler. Jag har hittat fyra stycken. Det är mångas dröm att få upp ett vapen, för de tycker det är coolt. Om vapnet är väldigt gammalt kan man till och med få behålla det efter att polisen undersökt det. Det har jag fått göra, säger Maximilian.

Det var för några veckor sedan som Maximilian hittade två pistoler och ammunition (laddning till vapen) under ytan. Enligt polisen är det ovanliga fynd, rapporterar SVT.

– Polisen undersökte fynden. Sedan sa de att en pistol var väldigt gammal och att viktiga delar fattades. Den var väldigt rostig och fungerade inte, så då fick jag ta hem den som hittelön. Jag blev jätteglad för det är en väldigt fin sak att ha i min samling.

Den andra pistolen som Maximilian hittade behöll polisen.

Den här ringen fiskade Maximilian upp i slottsparken i Örebro. Foto: Privat
Här visar Maximilian upp sitt fynd som han fick ta med hem - en gammal pistol. Han har ramat in den. Foto: Privat
Provläs SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons