Smugglingen av hundar når ny rekordnivå

Tullverkets siffror från 2021 att under årets nio första månader var det 189 fler hundar som stoppades i tullen, än under hela 2020. Arkivbild.
Tullverkets siffror från 2021 att under årets nio första månader var det 189 fler hundar som stoppades i tullen, än under hela 2020. Arkivbild. Foto: Tullverket

Många svenskar har skaffat hund under pandemin. Den ökade efterfrågan på en ny familjemedlem har gjort att rekordmånga smuggelhundar har beslagtagits av Tullverket under 2021.

Amanda Alvarsson/TT
Publicerad
Annons

– För inte så länge sedan hittade vi sex hundvalpar som transporterades i ett bagageutrymme. När vi skulle öppna luckan slickade de av kondensen från vindrutan - så törstiga var de. De hade vistats fritt utan att göra ifrån sig, kanske var det just därför de inte fått vatten och mat, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd.

Statistik från Tullverket visar en tydlig ökning av antalet smuggelhundar som beslagtagits vid Sveriges gränser de senaste åren. Myndigheten har sammanställt siffror fram till och med oktober 2021 som visar att 483 hundar beslagtagits. Det innebär att under fjolårets tio första månader var det 189 fler hundar som stoppades i tullen, än under hela 2020.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons