Extremt jämnt mellan de två största partierna

Angela Merkel och Armin Laschet.
Angela Merkel och Armin Laschet. Foto: Federico Gambarini/DPA

Socialdemokraterna slår kristdemokraterna med minsta möjliga marginal, visade valprognoserna i Tyskland. Men nästan hälften av tyskarna hade poströstat, och rösträkningen drog ut på tiden. Det enda som är säkert är att nästa kansler blir en man.

Teresa Küchler
Publicerad
Annons

BRYSSEL På söndagskvällen kom valprognoser som pekade på att socialdemokraterna SPD och kandidaten Olaf Scholz vunnit en absolut minimal seger över den stora konkurrenten, kristdemokraterna CDU och partiets kandidat Armin Laschet.

Då hade SPD fått 25,5 procent av de räknade rösterna. CDU hade fått 24,5 procent.

Men hela fyra av tio tyskar har i detta val förtidsröstat per post, och det var först när dessa röster var färdigräknade som man med säkerhet kunde säga vem som blir valsegrare.

Under söndagskvällen sade både Scholz och Laschet att de ville bli förbundskansler, och börja tråckla ihop en koalitionsregering med andra partier. Inget av partierna, SPD eller CDU, fick nog med röster för att regera utan stöd.

De gröna nästan fördubblade sina stolar i förbundsdagen, parlamentet, och såg ut att få omkring 15 procent av rösterna, mot 8 procent i det senaste valet.

Det är en otroligt hög siffra för ett grönt parti i europeiska mått mätt – men ändå en klen tröst för ett parti som för bara några månader sedan tippades kunna få närmare 30 procent av väljarstödet. Då såg partiledaren Annalena Baerbock ut att själv kunna knipa förbundskanslerposten. På söndagskvällen kämpade hon mot tårarna, under partiets valvaka i Berlin där hon medgav sina egna fel i kampanjen.

Under valdagen var det Armin Laschet, kristdemokraten som så sent som i våras beskrevs som toppkandidaten till att efterträda Angela Merkel som förbundskansler, som stod för dagens stora klavertramp. När han skulle rösta i sin hemstad Aachen gick allting fel.

– På spel står Tysklands framtid. Varje enskild röst är avgörande, sa Laschet allvarligt inför mediernas kamerablixtar, när han skulle lägga sin röst.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons