Alger kan ersätta sojabönors proteinroll

Göteborgsforskare ser algen som en miljövänlig utmanare till proteingrödor som soja och ärta. Arkivbild.
Göteborgsforskare ser algen som en miljövänlig utmanare till proteingrödor som soja och ärta. Arkivbild. Foto: Jonas Lindstedt/TT

Alger kan på sikt ersätta sojabönor som en miljövänligare proteingröda. I Bohuslän odlas grönalger i forskningssyfte – och göds med spillvatten från sill- och räkindustrin, rapporterar SVT Nyheter.

TT
Publicerad
Annons

I Sveriges saltaste vatten, i Kosterfjorden utanför Bohuslän, odlar forskare alger med målet att göra dem så proteinstinna som möjligt. Lösningen: att låta dem växa i restvatten från olika processer inom livsmedelsindustrin.

– Vi har sett att vi kan öka protein-innehållet mer än tre gånger i spillvattnet. Det märks redan efter 14 dagar. Då kommer vi upp i 30–35 procent som bäst, säger Kristoffer Stedt, doktorand i marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, till SVT.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons