ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Krönika

Sofia Ander:Analoga viner i digitala tider

Sofia Ander
Foto: Unsplash
Sofia Ander
Publicerad
Annons

Jag gillar teknik. När den fungerar. Eller snarare, när jag förstår hur den fungerar. För den har varit, och är ständigt, ett stort hjälpmedel. Under de senaste två åren har den hjälpt oss att hålla kontakten med vinbranschen. Plötsligt var digitala möten det nya normala. Det gick fort, nu gällde det att hänga med. Zoom-tasting blev ett ord. Teamsmöten ett begrepp. Möten som kommer att fortsätta även i dag. Som förenklar, effektiviserar och sparar både tid och i bland onödiga resor.

Nej, internet blev ingen fluga som en politiker påstås ha sagt i mitten på 90-talet. Tur är väl det. Hur skulle annars världen ha sett ut i dag?

Som skribent är internet ett viktigt verktyg. Platsen där man söker information, letar upp bilder och inspiration. Publicerar sina texter. En plats att samla material till en kommande artikel. En artikel som sedan ska skrivas med teknikens hjälp, och ofta med autokorrekt som lurar i bakgrunden, funktionen som korrigerar dina ord. I bland vare sig du vill eller inte.

För egen del kan jag klara mig utan autokorrekt, som allt för ofta blir opolitiskt korrekt.

Annons
Annons

Åtminstone när den blå druvan nero di troia blev korrigerad till nero di trosa. Texten om solskenet i Kalifornien, Sunny Cali, blev Sunne Cali. Inget ont om Sunne. Men nog skiner solen mer i Kalifornien.

Druvan macabeo, en viktigt grön druvsort i Spanien framför allt inom framställningen av cava, blev makaber. Makabert blev snarare middagstipset på poké bowl som omvandlats till en pojke bowl.

Det fylliga och kralliga vinet, blev plötsligt krassligt. Allt på grund av autokorrekt. Matförslaget på svamp, omvandlades till en vamp. Krabba blev sabba. Klassikern konfiterad anka verkar inte vara autokorrekts favorit heller, då den blev kopierad i stället. Stundtals konfirmerad.

Vinet med de mjuka och finkorniga tanninerna blev plötsligt finniga. Och de lättrostade ekfaten som vinet lagrats i, blev lättfotade i stället.

Värst av allt kanske är chili con carne. Den kryddiga och smakrika grytan, gjord på kött som puttrat länge, med starka kryddor, chili och bönor. Autokorrekt tyckte att den skulle göras på Arne. Chili con Arne. Stackarn.

Köttet kanske var en côte de bluff, som autokorrekt ansåg att det fina köttstycket côte de bœuf var.

Lika mycket som jag vill omfamna tekniken och förstå mig på den, saknar jag det verkliga.  Det man kan ta på. Det digitala, det snabba, alla moln och elektroniska ting finns redan här. På gott och på ont. De har byggt broar och fortsätter att länka samman världen. Men ingenting kan ta bort den fysiska kontakten. Förhoppningsvis är vi tillbaka där nu. Till lite mer analoga tider.

Passar på att skicka ett tack till alla redaktörer, samt lilla mamma, som läser, tycker till och korrigerar mina texter. Det kan ingen teknologi i världen eller autokorrekt göra lika bra.

Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons