Lurade av äldre deras bankkort – får fängelse

Fem äldre lurades att lämna ifrån sig sina bankkort. En 45-årig Malmöbo tog sedan ut 98 000 kronor. Arkivbild.
Fem äldre lurades att lämna ifrån sig sina bankkort. En 45-årig Malmöbo tog sedan ut 98 000 kronor. Arkivbild. Foto: Isabell Höjman/TT

Malmöbon lurade äldre personer att lämna ifrån sig sina bankkort och länsade sedan korten på pengar. Nu döms han till ett år och sex månaders fängelse för grovt bedrägeri.

Jan Samuelsson/TT
Publicerad
Annons

Samtliga fem offer är födda under åren 1927-1931. De fick telefonsamtal från någon som utgav sig för att vara polis, bankanställd eller försäkringstjänsteman. Enligt uppringaren hade de äldres bankkonton varit utsatta för bedrägeriförsök eller annan form av brottsförsök varför kortet måste spärras. En polis eller bankanställd skulle därför komma och hämta kortet så att detta kunde bytas ut. Kortinnehavaren uppmanades dessutom att uppge kortkoden till upphämtaren.

Det är oklart vem som ringde samtalen men Malmö tingsrätt anser det vara bevisat att det var den 45-årige Malmöbon som hämtade upp ett av korten. Det var också han som använde korten till att köpa varor i olika butiker för drygt 104 000 kronor och för att ta ut 98 000 kronor i kontanter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons