Maria Collsiöö:Viner från Bordeaux – den nya mikrotrenden

Maria Collsiöö

Kan det vara så att röd bordeaux är på modet igen? Eller är frågan kanske om röd bordeaux kan bli omodernt, då symbolen för lagringsvin är en klassiker. En klassiker på samma sätt som Arne Jacobsens stol Sjuan, en dikt av Karin Boye eller köttbullar med lingonsylt.

Maria Collsiöö
Publicerad
Annons

Omständigheter som att det ojämna klimatet försvårar ekologisk odling, och de i många fall mycket höga priserna, talar emot att klassisk röd bordeaux ska bli ett vardagsvin för oss svenskar.

De stilmässigt strama och sträva vinerna kräver tålamod med ibland år av lagring för att bli goda att dricka. I boken What Price Bordeaux? av Benjamin Lewin, reflekteras över det faktum att det finns så mycket dåligt vin i Bordeaux. Lewin menar att Bordeaux har för många appellationer utan tillräcklig tydlig terroir. Ett faktum som också gör att många vindrickare har vänt sig till andra ursprung.

Men Systembolaget skriver i lanseringsplanen för 2017 att flaskviner från Bordeaux (och Rhônedalen) möter ett stigande intresse. Möjligen kan områdets viner utgöra en mikrotrend framöver.

Den mer insmickrande, sötfruktiga stilen av vin som dominerar marknaden i dag, gör att många tvekar inför att välja en flaska röd bordeaux från Systembolagets hylla.

Vilket bekräftas av att endast 1 procent av rött vin på flaska kommer från Bordeaux. Men det har, om än i liten skala, börjat dyka upp rimligt prissatta bordeauxviner av bra kvalitet. Ibland finns också mogna viner att köpa för några hundralappar.

Annons
Annons

Det har börjat dyka upp rimligt prissatta bordeauxviner av bra kvalitet

Det är runt hamnstaden Bordeaux, i sydvästra Frankrike, vi hittar landets avgjort största vinregion. Där är närmare 90 procent av allt vin som produceras rött. Odlingarna omfattar nästan en fjärdedel av vinmarken inom det franska appellationssystemet.

Vinlagarna som började utformas 1935, i syfte att undvika förfalskningar, utgår från platsen där druvorna odlas. I Bordeaux finns 60 appellationer indelade i sex grupper. De kända slotten som gjort Bordeaux berömt omfattar omkring 5 procent av de mellan 800 och 900 miljoner flaskor som produceras årligen.

Vin från Bordeaux baseras oftast på druvblandningar av i princip tre blå och tre gröna druvor, varför klassificeringen av vinerna inte lika starkt kopplas till det specifika odlingsläget. Priset, som baseras på vinets kvalitet, har historiskt legat till grund för klassificeringen. I Bourgogne, där man gör endruvsviner, är klassificeringen av vingårdarna mera komplex.

Skenande priser under senare år har gjort Bordeaux oåtkomligt för många vindrickare, och även om man har råd kan några tusenlappar för en flaska vin vara betänkligt att betala.

Toppslotten i dag kostar många gånger femsiffriga belopp, vilket kräver ett stort intresse kombinerat med en fet plånbok. Eftersom röd bordeaux är så förknippat med hög prisnivå, lagring, auktioner, primörförsäljning och investering kommer regionens andra viner i skymundan.

Det är vinerna som kvalitetsmässigt ligger mellan de allra enklaste, banala vinerna och de stora slotten som bör lyftas fram

Ett försök att motverka den bilden gör Alain Reynaud, initiativtagare till Grand Circle de Vins som är en sammanslutning av 200 egendomar från hela regionen. Syftet är att lyfta fram områdets viner och öppna upp slotten för vinturism. Årliga provningar av vinerna görs för att kvalitetssäkra och priserna ligger oftast inom spannet 100–300 kronor.

Det är vinerna som kvalitetsmässigt ligger mellan de allra enklaste, banala vinerna och de stora slotten som bör lyftas fram. Den oslagbara kombinationen av struktur, stramhet och elegans, som är unik för regionens bättre viner förtjänar större uppmärksamhet.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons