Bengt-Göran Kronstam: Nu våras det för bordeaux

Bengt-Göran Kronstam

Att återse Bordeaux 40 år efter sitt första besök där handlar inte bara om nostalgi. Det är en återkomst som hela Vin-Sverige borde få njuta av. Bordeauxvinet är utan tvekan värt en renässans!

Publicerad
Annons

Då, 1977, var detta vindistrikt det ohotade navet för all världens fina viner. Bourgogne var på fallrepet och Côtes-du-Rhône var en avfolkningsbygd. Italien hade ännu inte vaknat ur sin Törnrosasömn och Spanien var en vit fläck till stora delar. Tyskland förorenade vinfloden med Liebfraumilch och Moselblümchen, medan Nya världen väntade på sin Columbus.

Tio år senare var Bordeaux fortfarande i sitt esse, förebilden som alla ambitiösa vinmakare strävade emot. Här i Sverige kunde vinkännarna ännu festa på härtappade slottsviner. Det var dessa som var själva startskottet när den svenska vinkulturen började gro på femtio- och sextiotalet, en lycka som stod sig ända in på åttiotalet.

I dag är förhållandet allt annat än ljust i detta vindistrikt.

Så långt var allt väl. Men när vinprovandet blev en folkrörelse sökte nyfrälsta, nyhetstörstande vinälskare vidgade vyer. Det franska vinet i allmänhet och Bordeaux i synnerhet gick i stå. Utvecklingen var densamma på många andra håll, men här har den förstärkts av Systembolagets sortimentsmodell som gynnar storsäljare på bekostnad av mångfald och kvalitet.

Annons
Annons

I dag är förhållandet allt annat än ljust i detta vindistrikt. Toppslotten är fortfarande vinlistans fixstjärnor, men därunder står basen i skuggan av nyrika utmanare som varken tyngs av bakåtsträvande vinlagar eller skyhöga markpriser. I sig är detta själva kvintessensen i den franska vinindustrins anpassningsproblem.

När det begav sig var Le Cardinal, Cruze Monopole, Le Vallon Hanappier, Kirvann och Mouton Cadet grundmurade byggstenar för varje svensk restaurang och finsmakare med självaktning, lika självklara som att halva den svenska vuxna befolkningen utan tvekan la sin röst på socialdemokraterna. Inte för att det var det enda partiet, utan för att det hade varit så lika länge som vi haft allmän rösträtt. Men tiderna förändras. I dag är dessa generiska bordeauxer borta, utom det sistnämnda.

Under tiden har vi gått varvet runt. Det är åter klassikerna som står i rampljuset: Frankrikes framgångar på den svenska vinlistan är remarkabel. Champagne och bourgogne är hetare än någonsin och det senaste året har côtes-du-rhône forsat fram som en veritabel tsunami.

Med tiden kommer du att upptäcka att dessa viner bjuder lika mycket spänning som en loppcirkus

Nu är det Bordeaux tur att återupptäckas och som vanligt går vägen dit via beställningssortimentet där bland annat 2012 Mouton Cadet Vintage Edition (nr 70506, 132 kr) strävar på. Utan att någon upptäckt det tillhör detta vin i dag de mest prisvärda smaksensationerna du kan hitta i Vin-Sverige.

För all tydlighets skull ska nämnas att bordeaux inte är något vin för amatörer. Gillar du italiensk primitivo med amerikanska fantasinamn som Prohibition Zinfandel eller True Zin, så fortsätt med det. Med tiden kommer du att upptäcka att dessa viner bjuder lika mycket spänning som en loppcirkus: alla hoppar runt, men målet nås utan plan eller framåtanda.

En god bordeaux är raka motsatsen. Där det första slinker ner och i bästa fall ger ett bedövande rus är en kvalitetsbordeaux både grundvalla och språngbräda till en bestående smakupplevelse.

I nyårets tradition hör att avlägga ett löfte inför framtiden. Så, nyss hemkommen frän en intensiv provningsvecka i Bordeaux, där vinslotten just sjösatt den senaste (mycket lyckade och lagringsdugliga) årgången, 2016, vill jag göra precis detta: låt oss ge den ädla bordeauxen en välförtjänt revansch.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons