Viktigt att upptäcka demens tidigt
Nya testmetoder gör det lättare att diagnostisera Alzheimers sjukdom redan 10–20 år innan minnesproblemen blir allvarliga. Att tidigt få rätt diagnos är viktigt trots att det ännu inte finns några mediciner som stoppar sjukdomsförloppet.
Vi står inför en demensboom i alla länder med en åldrande befolkning. I dag finns ingen behandling som kan bota Alzheimers sjukdom, som är den vanligaste formen av demens, och många av de läkemedelsprövningar som gjorts de senaste tio åren har lett till besvikelser. De mediciner som används i dag kan bara lindra symtomen. Ändå talas det allt mer om fördelarna med att upptäcka sjukdomen så tidigt som 10–20 år innan minnesproblem och andra kognitiva svårigheter blivit tydliga. Hur hänger detta ihop?
Oskar Hansson, överläkare på Minneskliniken vid Skånes universitetssjukhus och docent vid institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö, arbetar både kliniskt och forskar om Alzheimers sjukdom. Bland annat är han författare till en ny studie som kan få betydelse för utvecklingen av läkemedel. Han tror att effekten av de senast framtagna medicinerna, som inte visat helt tillfredsställande resultat hos personer med mer långtgången Alzheimers sjukdom, skulle kunna ha bättre effekt om de sattes in tidigare i förloppet. Han är skeptisk till att vi kommer ha terapier som verkligen kan stoppa sjukdomen om fem år, men på tio års sikt ser det mer lovande ut, menar han.