Ny studie: Klimatförändringar skadar skördar

En glaciär som långsamt tippar i havet på Svalbard, som tillsammans med Arktis är det område i världen där klimatförändringarna märks mest och först. Arkivbild.
En glaciär som långsamt tippar i havet på Svalbard, som tillsammans med Arktis är det område i världen där klimatförändringarna märks mest och först. Arkivbild. Foto: Tore Meek/NTB/TT

Klimatförändringar leder till dåliga skördar i centrala USA och Kanada, visar en ny studie.

De mycket varma åren i Arktis har lett till kalla vintrar och vårar längre söderut, vilket har minskat grödornas avkastning.

TT
Publicerad
Annons

Studien bekräftar den senaste tidens forskning, som gör gällande att ovanligt varma år i Arktis under de senaste 30 åren kan leda till kalla vintrar i de norra delarna av Europa och Nordamerika. De kan också resultera i en minskad nederbörd över de södra delarna av USA, skriver nyhetsbyrån AFP.

Under dessa varma år smälter mer havsis än vanligt under hösten, vilket påverkar luftcirkulationen. Det gör, i sin tur, att mer kall och torr luft kommer ner från norr under vintern. När detta håller i sig till våren påverkas växter och livsmedelsgrödor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons