Analys

Patricia Hedelius:Synen på svenska folkhemmet måste anpassas till nutid

Patricia Hedelius

När politikerna lämnar walk over och tror att bostadskrisen ska lösa sig själv sätter man för hög tilltro till kapitalismen. Att nya lyor kostar upp mot 100 000 kronor per kvadrat är ett tydligt tecken på att de som har det största behovet av boende får vänja sig vid tanken på att kanske aldrig släppas in på bostadsmarknaden.

Patricia Hedelius
Publicerad
Annons

Snart går startskottet för tennisveckan i Båstad. Evenemanget är många direktörer och näringslivsprofilers absoluta sociala höjdpunkt under året. Under kommande vecka är många av dem som flockas för att mingla i Båstad just de bygg- och fastighetsherrar som sjösätter projekt efter projekt med en prislapp per kvadratmeter som bara de absolut mest välbeställda har råd att köpa. En kategori köpare som inte representerar den stora massan av dem som är i behov av nu bostad. Varför byggs det inte för dem som egentligen behöver, kan man fråga sig?

Bakgrunden handlar om integration, utanförskap, klasskillnader och sist men inte minst stora pengar. Eftersom det är politiskt stekheta ämnen som varken regeringen eller oppositionen på många år har klarat av att diskutera eller åtgärda så låter man byggherrar och kommuner sköta sig själva. Varför de inte på egen hand kan lösa bostadsbristen kan beskrivas i ett par korta punkter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons