Första signalen efter magisk rymdpassage

Vid solsystemets slut. Även Voyager 2 befinner sig nu i den interstellära rymden, utanför heliosfären. Den signal från denna farkost som forskarna nu har tolkat visar att gränsen mellan dessa båda, den så kallade heliopausen, är mycket skarpare än vad man hittills trott.
Vid solsystemets slut. Även Voyager 2 befinner sig nu i den interstellära rymden, utanför heliosfären. Den signal från denna farkost som forskarna nu har tolkat visar att gränsen mellan dessa båda, den så kallade heliopausen, är mycket skarpare än vad man hittills trott. Foto: Illustration: Nasa

För ett år sedan tog den amerikanska rymdsonden Voyager 2 klivet ut i den "riktiga" rymden. Nu har sonden skickat tillbaka den mest detaljerade signalen hittills.

Johan Nilsson/TT
Publicerad
Annons

Den 5 november 2018 meddelade forskare att rymdsonden Voyager 2, som sköts upp i augusti 1977, passerat en magisk gräns och klivit ut i den interstellära rymden. Det vill säga in i den materia (gas, plasma och stoft) som finns mellan olika stjärnor, till skillnad från den som finns i vårt eget solsystem.

På så sätt blev denna rymdfarkost, vid sidan av sin tvilling Voyager 1, den andra artefakten någonsin att passera gränsen mellan den så kallade heliosfären och det interstellära mediet: heliopausen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons