RecensionTv-serier

The morning showPlågsam start – så är Apples premiärserie

I ”The morning show” får Jennifer Aniston slutligen växa förbi Rachel Green.
I ”The morning show” får Jennifer Aniston slutligen växa förbi Rachel Green. Foto: Apple Tv Plus

Efter inledande förnumstigheter blir ”The morning show” en modern maktsaga med ena foten i post-metoo-patriarkatet. Vid tredje avsnittet blir den hajpade serien plötsligt en både kul och slick såpa.

Anna Hellsten
Publicerad
Annons

Mycket kan man säga om Apples hajpade morgon-tv-drama ”The morning show”, men jag börjar med det viktigaste: jag har aldrig sett en tv-serie bli sisådär 5 000 procent bättre på bara tre avsnitt. De första 45 minuterna av premiäravsnittet är nästan plågsamma, med tittaranvisningar som vrålas ut med megafon och den sortens självbelåtna tonfall som så lätt uppstår när tv-världen ska skildra sig själv – flera scener är lika töntpompösa som Aaron Sorkins ”The newsroom”, och det vill inte säga lite. Men sen. Oj. Framåt tredje avsnittet har den tittare som inte tappat tålamodet med den yxiga starten plötsligt landat i en både kul och slick såpa.

”The morning show” bygger dels på en bok av CNN-journalisten Brian Stelter från 2013 (han har också varit medproducent), dels på metoo-vågen, och den som någorlunda följt nyheterna ser verklighetsförlagorna glimta fram: berättelsen startar morgonen då det folkkära nyhetsankaret Mitch Kessler (Steve Carell) vaknar upp till en hel drös anklagelser om sexuella trakasserier, en historia som har lånat friskt från den fortfarande pågående historien med NBC-journalisten Matt Lauer. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons