ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Vegetarisk mat som passar hela familjen

Recepten är hämtade ur ”Barnens kockskola vego – middag för hela familjen”.
Recepten är hämtade ur ”Barnens kockskola vego – middag för hela familjen”. Foto: Wolfgang Kleinschmidt och Eva Hildén.

Släpp in barnen i köket och låt dem stå för middagen ibland. De här recepten kommer från en ny kokbok för barn, som i både text och förklarande bilder hjälper de yngre att laga god vegetarisk mat.

Publicerad
1 / 5

Halloumistroganoff

4 portioner

  • 3 dl ris
  • 2 förp halloumi à 200 g
  • 1 gul lök
  • 2 msk neutral olja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 msk dijonsenap
  • 1 förp passerade tomater, 400 g
  • 2 dl grädde
  • Ev färsk persilja

1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Skär halloumin i strimlor.

2. Skala löken och riv den på den grova sidan av ett rivjärn.

3. Stek halloumin i 1 msk olja tills den får färg. Lägg över på ett fat.

4. Stek löken i 1 msk olja och tomatpurén. Tillsätt dijonsenapen.

5. Häll i passerade tomater och grädden. Låt såsen puttra cirka 5 minuter. Vänd ner halloumin.

6. Servera stroganoffen med riset och toppa eventuellt med persilja.

2 / 5

Skagenröra med tofu

4 förrättsportioner

  • 250 g naturell fast tofu
  • 1 äpple
  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl klippt dill
  • 1/2 citron
  • 1 burk tångkaviar, 90 g
  • 1/2 baguette

1. Riv tofun på grova sidan av rivjärnet.

2. Kärna ur äpplet och skär i små tärningar.

3. Lägg tofu och äpple i en skål. Tillsätt gräddfil och majonnäs.

4. Klipp dillen rakt ner i skålen. Spara lite dill till garnering. Finriv det gula på citronskalet ner i skålen.

5. Rör i tångkaviaren men spara lite till garnering om du vill.

6. Skär baguetten i skivor och rosta i brödrosten. Klicka på röran och garnera med kaviar och dill.

3 / 5

Daal med naanbröd

4 portioner

  • 3 dl basmatiris
  • 15 cm purjolök
  • 1 msk neutral olja
  • 1 msk garam masala
  • 2 tsk malen gurkmeja
  • 1 förp krossade tomater, 400 g
  • 2 1/2 dl kokosmjölk
  • 1 dl vatten
  • 2 dl torkade röda linser
  • 1 tsk salt
  • 70 g bladspenat
  • 1 lime
  • 4 naanbröd

1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Strimla purjolöken, skölj den i ett durkslag och låt rinna av.

2. Fräs purjolöken i olja och pudra över garam masala och gurkmeja.

3. Häll i krossade tomater och kokosmjölk.

4. Häll i vatten, röda linser och salt. Koka tills linserna är mjuka, cirka 15 minuter.

5. Vänd ner bladspenaten och smaka av med limesaft.

6. Värm naanbröden enligt anvisningen på förpackningen. Servera daalen med ris och bröd.

4 / 5

Pizza med pesto

  • 1 pizza
  • 1 förp pizzadeg, ca 500 g
  • 2 dl pizzatomatsås
  • 2 mozzarellaostar à ca 125 g
  • 1 dl pesto
  • 1 msk torkad oregano
  • 10 körsbärstomater
  • 30 g rucola

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Rulla ut pizzadegen på en plåt med bakplåtspapper. Bred på pizzatomatsåsen.

3. Skär mozzarellaostarna i skivor. Lägg dem på pizzan.

4. Klicka ut peston med en sked och strö över den torkade oreganon.

5. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter.

6. Skiva körsbärstomaterna och strö över pizzan. Toppa pizzan med ruola.

5 / 5

Blåbärspaj med vit choklad

8 bitar

  • 150 g kallt smör
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 450 g frysta blåbär
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk strösocker
  • 100 g vit choklad

Glass, vaniljsås eller vispgrädde till servering

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär det kalla smöret i tärningar.

2. Mät upp havregryn, vetemjöl och 2 msk strösocker i en bunke. Tillsätt smörbitarna och nyp ihop med fingrarna till en smulig deg.

3. Blanda de frysta blåbären med potatismjöl och 2 msk strösocker i en pajform som är cirka 25 cm i diameter.

4. Hacka den vita chokladen.

5. Strö smuldegen och den vita chokladen över blåbären. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.

6. Låt pajen stå en stund före servering. Servera med glass, vaniljsås eller vispad grädde.

Recepten är hämtade ur ”Barnens kockskola vego – middag för hela familjen”. Redaktion: Sara Begner, Danielle Brookes, Henrietta Ryblom Lindell och Maria Selin. Foto: Wolfgang Kleinschmidt och Eva Hildén. Norstedts.

Mer från Startsidan