”Äntligen börjar polisen prata kriminella klaner”

Mats Löfving, biträdande rikspolischef, nämner flera städer med kriminella klaner. Bland annat Göteborg
Mats Löfving, biträdande rikspolischef, nämner flera städer med kriminella klaner. Bland annat Göteborg Foto: Björn Larsson Rosvall/EXPONERA

Det finns minst 40 kriminella klaner i Sverige – som fostrar sina barn in i brottslighet. Beskedet från högsta polisledningen är en milstolpe, anser författaren Johanna Bäckström Lerneby. ”När man äntligen börjar prata om problemet, kan man göra något åt det.”

Åsa Erlandsson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Just nu finns drygt 40 släktbaserade nätverk, klaner, som kommit till Sverige enbart för att organisera kriminalitet. De har stor makt, stort våldskapital och tjänar pengar på narkotika, våld och utpressning. De tar sig också in i näringslivet och i det politiska livet för att försöka styra en kommun, eller till och med Sverige. Det sa Mats Löfving, biträdande rikspolischef, i Ekots lördagsintervju i helgen.

Redan från födseln uppfostras barnen in i kriminaliteten och till och med äktenskapen arrangeras för att stärka klanens makt, när släkter flätas samman, enligt Mats Löfving. Han tycker också att diskussionen om integration i Sverige varit naiv.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons