ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Elvira Madigan

Lindansösens liv blir oemotståndlig balansakt

Ellen Lindblad, i förgrunden, som Elvira Madigan, omgiven av Fredrik Meyer, Sofia Jung, Nilas Kronlind och Joanna Perera Eriksson.
Ellen Lindblad, i förgrunden, som Elvira Madigan, omgiven av Fredrik Meyer, Sofia Jung, Nilas Kronlind och Joanna Perera Eriksson. Foto: Matilda Rahm

Parkteaterns första premiär för året är en cirkusmusikal om Elvira Madigan och Sixten Sparre som på ett oemotståndligt sätt blandar melodram och akrobatik.

Bo Löfvendahl
Publicerad

Elvira Madigans sista föreställning blev den största av alla: hennes dramatiska död. Kärlekshistorien som slutade med att löjtnant Sixten Sparre sköt först henne och sedan sig själv har skildrats många gånger, i skillingtryck, på film och nu under Parkteaterns gröna trädkronor. I denna musikalversion träder hon på slutet fram som en kompromisslös artist, som gör även sin egen död till ett konstverk.

Redan 1889 spekulerades det om att det unga paret skulle ha inspirerats av Mayerlingdramat i Österrike några månader tidigare. Exakt vad som hände vet man inte, men löjtnant Sparre flydde från familjeliv och obetalda skulder tillsammans med cirkusprinsessan Elvira Madigan, en ung kvinna med dominant mor och dåligt självförtroende, som till slut ger efter för hans pockande uppvaktning.

Laddar…