”Tanken svindlar – verklig arkitektonisk frihet”

Området Jakriborg i Hjärup söder om Lund. Hus i medeltidens hansastil som drabbades av förlöjliganden när området byggdes, skriver debattören. Bilden är från 2004.
Området Jakriborg i Hjärup söder om Lund. Hus i medeltidens hansastil som drabbades av förlöjliganden när området byggdes, skriver debattören. Bilden är från 2004. Foto: Johan Magnus/ Wikimedia

Det finns få exempel på hur svenska arkitekter i dag ifrågasätter modernismen. Vi som slutanvändare erbjuds en varierad arkitektur, men inom modernismens odiskutabla råmärken, skriver Joakim Rådström i en slutreplik.

Publicerad
Annons

Benjamin Mandre, vd för HOW Arkitekter och frilansjournalist, argumenterar förtjänstfullt för att arkitektkåren vill diskutera sina projekt med en bredare allmänhet. Just genom sitt inlägg bär han också syn för sägen, och bidrar till den dialog som jag efterlyste genom min ursprungliga debattartikel. Dessvärre finner jag inte några egentliga bevis för att kåren skulle vara redo att anamma andra stilistiska ideal än de som vuxit fram sedan modernismens födelse. Med andra ord, modernismen blir den icke ifrågasättbara bottenplattan för diskussionen. Ett ”condicio sine qua non” för att någon debatt kring stadsbyggnad överhuvudtaget ska äga rum.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons