ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Frustrationen av att inte räcka till är gigantisk”

När poliser och vårdpersonal inte kan ge det bemötande de ser att en annan människa behöver – då kan det dåliga samvetet bli som en tung ryggsäck. Det kallas samvetsstress och är den mest betydelsefulla faktorn för utbrändhet, enligt forskning i Umeå.

Agneta Lagercrantz
Publicerad

Han märker direkt, så fort han är på plats, om han kommer att räcka till eller inte. Kvinnan som står apatisk vid en trafikolycka. Femåringen som ser sin pappa föras bort hemifrån och klamrar sig fast. Den ensamkommande ungdomen som försökt ta sitt liv och som räddats och bara skriker. Rätt ut. I ambulansen.
Det är arbetsvardag för Tobbe, polisinspektör i Lund.
– Då jag känner att här räcker jag inte till handlar det nästan alltid om att människor hamnat i chock. Då gör man vad man kan, fortsätter att ge och ge, helst hålla om – i de fall som det är rätt.

I sina inlägg på Lundapolisens Facebooksida berättar Tobbe om människan bakom uniformen. Som blir berörd, eller känner sig totalt otillräcklig. Som när han hade givit en kvinna från Mellanöstern beskedet om att hennes man hade dödats och bara ville ge henne en kram. Men det skulle ha brutit mot kvinnans tradition.
– Hon hade behövt någon som höll om henne – och herregud. Den frustrationen av att inte räcka till är gigantisk, den går inte att beskriva.

Laddar…