ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Vansinnigt ax – Tesla skruvar upp Model Y

Det känns som om den Berlinbyggda Model Y-modellen är bättre ljudisolerad och har fått lite mindre hård fjädring, däremot kan man fortfarande uppleva att det är som att sitta upp i en sadel när vägen blir ojämn.
Det känns som om den Berlinbyggda Model Y-modellen är bättre ljudisolerad och har fått lite mindre hård fjädring, däremot kan man fortfarande uppleva att det är som att sitta upp i en sadel när vägen blir ojämn. Foto: Anders Wiklund/TT

Tesla har skruvat upp effekten ännu mer i familjebilen Model Y. Performance-versionen bjuder på vansinnig acceleration och sänkt sportfjädring som inte viker en tum – men det roliga har en baksida.

Julia Brzezinska
Publicerad
Annons

Den här bilen är byggd i Berlin. Teslas första europeiska fabrik öppnade i somras och ska på sikt producera en halv miljon bilar och 50 gigawattimmar batterier årligen, vilket gör den till Europas största.

Bilen är byggd med så kallad megacasting-teknik. Det minskar antalet karossdelar – i stället för att formgjuta och pressa en massa små delar som ska svetsas samman utgörs Model Y av endast två stora plåtar. Det ökar säkerheten och vridstyvheten men skruvar också upp produktionstakten. Megacasting är något som även Volvo ska implementera i sin fabrik i Torslanda.

Laddar…